Παρέμβαση ΟΤΟΕ στις διοικήσεις των Τραπεζών και την Κυβέρνηση

Στις 2/11/2021 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ότι, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στην παρούσα φάση έξαρσης της.

Στις 2/11/2021 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ότι, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στην παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας, από τις 6/11/2021 θα προβλέπεται η πρόσβαση στις Τράπεζες όσων συμπολιτών μας δεν έχουν εμβολιαστεί, να γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή με rapid test.

Ωστόσο, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, οι συνεχιζόμενες από τις Τράπεζες πρακτικές συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων έχουν οδηγήσει τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους να εργάζονται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, τόσο της πανδημίας, όσο και του σημαντικά αυξημένου φόρτου εργασίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των καταστημάτων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις της πελατείας.

Οι συνθήκες αυτές, όπως μας καταγγέλλεται από Συλλόγους-μέλη μας, φθάνουν στο σημείο να θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική ισορροπία, ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων.

Οι συνάδελφοι υφίστανται όλο και συχνότερα προπηλακισμούς από εξοργισμένους πελάτες ή και απειλές βίαιης εισόδου μεγάλου πλήθους πολιτών σε καταστήματα. Μας αναφέρθηκε ακόμα και περιστατικό απειλής με μαχαίρι, ενώ οι διαπληκτισμοί και οι εντάσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινή κατάσταση στα τραπεζικά καταστήματα του δικτύου.

Σήμερα, πέραν της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και για την ασφάλεια των εργαζόμενων, μέτρων που αποτελούν αυτονόητη ευθύνη της Διοίκησης κάθε Τράπεζας, με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας προκύπτει το εύλογο ερώτημα:

Ποιός θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή/και διενέργειας των tests που θα είναι πλέον απαραίτητα για την είσοδο της πελατείας στο τραπεζικό κατάστημα; Πώς και υπό ποιές συνθήκες θα αντιμετωπίζονται οι εντάσεις και τυχόν αντιδράσεις της συνήθως πολυάριθμης πελατείας;

Ήδη, εξαιτίας των πολιτικών μείωσης προσωπικού και συρρίκνωσης των καταστημάτων δικτύου που εφαρμόζουν οι Τράπεζες, οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν επιβαρυνθεί με πολλαπλάσια καθήκοντα. Έδωσαν, όμως, και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια ομαλής εξυπηρέτησης της πελατείας, υπό τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, τους περιορισμούς και τους κινδύνους που προαναφέραμε.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θεωρούμε εφικτό, ούτε στοιχειωδώς ασφαλές να επιφορτιστούν οι εργαζόμενοι του δικτύου καταστημάτων και με το καθήκον του ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού κλπ.

Θεωρούμε, αντίθετα, απολύτως αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα τόσο από τη Διοίκηση κάθε Τράπεζας, όσο και – όπου απαιτείται – από την Πολιτεία, για τη διασφάλιση πρόσθετου και κατάλληλα εκπαιδευμένου δυναμικού ασφαλείας, το οποίο θα είναι ειδικά και αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή διενέργειας των απαιτούμενων tests της πελατείας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Με τιμή,

                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΤΣΙΟΣ                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο