Στις Ουρές των Καταστημάτων

Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που επιφέρει στη λειτουργία της Τράπεζας η αδιέξοδη λογική και πρακτική.

Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που επιφέρει στη λειτουργία της Τράπεζας η αδιέξοδη λογική και πρακτική της συρρίκνωσης.

Σήμερα  εστιάζουμε σε δύο θέματα, τα οποία σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν διαφορετικά, εντούτοις είναι  αλληλένδετα  και προκύπτουν ως  απόρροια των διαδοχικών  κύκλων της συρρίκνωσης.

Είναι η καθημερινή εικόνα έξω  αλλά και απέναντι από τα καταστήματα της Τράπεζας.

Έξω από πολλά  καταστήματα, διπλές μεγάλες ουρές, μία για την είσοδο στο χώρο και μία για το ΑΤΜ. Πελάτες συνωστίζονται ατάκτως  στην είσοδο των καταστημάτων και αλαφιασμένοι συνάδελφοι  προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος.

Πρόσφατα είχαμε το αδιανόητο περιστατικό, κατά το οποίο πελάτης απείλησε με στιλέτο συνάδελφο. Επισκεφτήκαμε το κατάστημα και η δια ζώσης  περιγραφή του συμβάντος, ήρθε να  εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας.

Το συγκεκριμένο γεγονός  ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά επεισοδίων και προπηλακισμών  απέναντι στους  εργαζόμενους με συνέπεια να βιώνουμε στην κυριολεξία το μεροκάματο του τρόμου.

Για ακόμη μια φορά καταδεικνύεται πως οι τραπεζοϋπάλληλοι καλούμαστε να εκτελέσουμε τα καθήκοντα μας κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς  συνθήκες πίεσης, έχοντας απέναντι μας πλέον  αγανακτισμένους πολίτες.

Το εν λόγω  επεισόδιο, θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσει καμπάνα κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας μας, που ολοένα δυσχεραίνουν από την αλόγιστη απομάκρυνση εργαζομένων και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία επιτείνουν το πρόβλημα και καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των συναδέλφων και των πελατών.

 Η έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση της ΟΤΟΕ έθεσε το ζήτημα στις σωστές διαστάσεις του και η Κυβέρνηση με τις  Διοικήσεις των Τραπεζών θα πρέπει άμεσα να  δώσουν λύση.

Απέναντι ή λίγο πιο πέρα  από τα καταστήματα,  ξεφυτρώνει  σταδιακά   ένας νέος τύπος  επιχειρήσεων  που αυτοπροσδιορίζονται ως ιδιωτικά ΚΕΠ. Προβάλουν ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληρωμών από απλούς λογαριασμούς έως ασφαλιστικά προϊόντα, πληρωμές δανείων και καρτών και μάλιστα προβάλουν την άμεση και χωρίς ραντεβού εξυπηρέτηση ως πλεονέκτημά τους.

Είναι ένα  φαινόμενο των καιρών  και προέκυψε επειδή προφανώς στη φύση και τη ζωή  δεν υπάρχουν κενά. Έρχονται να καλύψουν το πεδίο που αφήνεται   ολάνοικτο  ελέω συρρίκνωσης   και απευθύνονται  όχι μόνο σε πληθυσμιακές ομάδες που οι Τράπεζες με τις πρακτικές τους έχουν αξιολογήσει ως  «ανεπιθύμητους» αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έχουμε διαλαλήσει σε όλους τους τόνους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διάρρηξη της αδιάληπτης  σχέσης εμπιστοσύνης με την Ελληνική κοινωνία, την επαρχία μας, τα νησιά μας, τις τοπικές κοινωνίες, την Ελληνική οικογένεια.

Οι συνέπειες είναι εδώ και  καθίστανται πλέον  ορατές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Μοιραστείτε το άρθρο