Ανήκουμε στην Ανατολή;

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο Sunrise το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη μέρα της.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο Sunrise το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη μέρα της Τράπεζας, με πρώτο βήμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (AMK) της Τράπεζας με τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Η επιχειρούμενη Ανατολή της Πειραιώς φωτίζει τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά κρατά στο λυκόφως τους εργαζόμενους και το μέλλον τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι, που διαχρονικά είμαστε οι στυλοβάτες της Τράπεζας, που στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων, της πανδημίας κρατήσαμε την Τράπεζα όρθια.

Εμείς οι εργαζόμενοι, που αφενός λόγω της μείωσης του προσωπικού, εξαιτίας των εθελούσιών και αφετέρου του κλεισίματος των καταστημάτων, διαχειριζόμαστε διπλάσιο όγκο εργασιών.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του Δικτύου, που αδιάκοπα συναλλασσόμαστε με το κοινό, πιεζόμαστε αφόρητα αλλά προσπαθούμε και είμαστε η βιτρίνα της Τράπεζας, η σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και την κοινωνία.

Εμείς οι εργαζόμενοι στις Κεντρικές Διευθύνσεις, που στηρίζουμε με διαχρονική συνέπεια την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Τράπεζας.

Εμείς, όσοι Διευθυντές Καταστημάτων, που παρόλη την καθημερινά πίεση για την επίτευξη των στόχων, συνδράμουμε στην ομαλή λειτουργία υποστελεχωμένων καταστημάτων, που βλέπουμε τους εαυτούς μας και το προσωπικό να «ιδρώνουμε» χωρίς καμία ουσιαστική ανταμοιβή, που θέλουμε να κυνηγάμε τους στόχους αλλά δεν θέλουμε να κυνηγάμε τους συναδέλφους μας.

Όλοι εμείς, που ανεξαρτήτως θέσης, έχουμε κουλτούρα Τράπεζας, συνείδηση του ρόλου και της ευθύνης μας, που στοχεύουμε όχι μόνο στο εφήμερο αλλά και στη μακροχρόνια προοπτική της Τράπεζας.

Όλοι εμείς, στη συντριπτική πλειοψηφία μας δεν βλέπουμε στον ορίζοντα να γλυκοχαράζει αλλά αντιθέτως βιώνουμε την  αμφισβήτηση της μοίρας μας στον ήλιο της επόμενης μέρας.

Γιατί η απαξίωση των εργαζομένων προβάλλεται ως αναδιάρθρωση και μετασχηματισμός της Τράπεζας.

Γιατί η εργασιακή καθημερινότητα δομείται πάνω στην πίεση, το φόβο και την ανασφάλεια.

Γιατί διαφόρου τύπου εκφοβισμοί δεν αρμόζουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας αλλά σε τριτοκοσμικές εταιρείες χωρίς κουλτούρα, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Γιατί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στον παρουσιαζόμενο στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας, η μόνη αναφορά στους εργαζόμενους είναι ως μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η συνεισφορά των εργαζομένων στο merchant acquiring, που στήριξαν την αλματώδη ανάπτυξη του αντικειμένου εν μέσω ραγδαίων μεταβολών, κατέστησαν την Τράπεζα ηγέτιδα δύναμη στο χώρο, δημιούργησαν την πωλούμενη υπεραξία, αποτιμάται αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας κεφαλαιακής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα δεν προέκυψαν ως θεόσταλτα. Πέραν της διαχρονικής συνεισφοράς των εργαζομένων σε χαλεπούς καιρούς και σε μία πρωτόγνωρα δύσκολη χρονιά συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των αποτελεσμάτων.

Η αύξηση των χορηγήσεων, η μείωση των NPL’s, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση των προμηθειών κ.τ.λ., δεν προέκυψαν από την επιφοίτηση λίγων, αλλά είναι εμπειρικά και διαχρονικά επιβεβαιωμένο ότι προήλθαν από την άοκνη προσπάθεια όλων των εργαζομένων.

Πέραν των εργαζομένων, σε όσους διαθέτουν κριτική σκέψη και οξυδερκή ευαισθησία, είναι καταφανές το τριπλό έλλειμμα που αναδείξαμε και αναλύσαμε σε προηγούμενη παρέμβασή μας.

  • Έλλειμα συνολικού και συνθετικού οράματος.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης.
  • Έλλειψη ηθικού.

Ένα έλλειμμα που καθιστά καταφανές ότι μειώνονται διαρκώς οι κοινές προσλαμβάνουσες, η κοινή γλώσσα παρουσιάζει κενά, δεν μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα και τους ίδιους εφιάλτες.

Στη δική μας Ανατολή της Τράπεζας,

Η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη Τράπεζα, που δεν στηρίζει ΜΟΝΟ μετόχους της, αλλά και τους εργαζόμενους της, την οικονομία και την κοινωνία.

Η Πειραιώς έχει όραμα και στρατηγική, στοχεύει ψηλά και δεν «στοχεύει»  κάθε φορά τους εργαζόμενους της.

Η Πειραιώς μετασχηματίζεται, ανταποκρίνεται και είναι πρωτοπόρος των εξελίξεων,  μαζί με τους εργαζόμενους της και για τους εργαζόμενους της.

Η Πειραιώς εφαρμόζει, όπως προβλέπεται από  την ισχύουσα ελληνική εργατική νομοθεσία, τον Κανονισμό Εργασίας. Έχει αξίες, αρχές και  κανόνες, δίνει ατομική και συλλογική προοπτική σε όλους μας.

Η Πειραιώς έχει ένα σύστημα αξιολόγησης που στοχεύει στην αξιοποίηση μας, την ηθική και έμπρακτη επιβράβευσή μας και δεν μας  αντιμετωπίζει ως κινούμενους «αναλώσιμους» στόχους.

Η Πειραιώς αντιλαμβάνεται την επερχόμενη ανάπτυξη ως μίας άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε αυτά που αποδομήθηκαν, αντιλαμβάνεται τη δυναμική των εργασιακών σχέσεων με νέες δεσμεύσεις και ισχυρό δίχτυ ασφαλείας.

Χρειάζεται μία αναπτυξιακή πορεία που να διαχέεται σε όλους μας. Με αμοιβαίο όφελος για όλους μας,

Και αυτό θα γίνει με όλους εμάς μαζί στο ΚΑΔΡΟ της επόμενης μέρας.

Μοιραστείτε το άρθρο