Ένταξη στον κανονισμό εργασίας και εφαρμογή αυτού

Ο ΣΕΤΑΠ, από την αρχή της συνδικαλιστικής δράσης του στο χώρο της Τράπεζας, έχει θέσει ως κεντρική στρατηγική επιλογή του,.

Ο ΣΕΤΑΠ, από την αρχή της συνδικαλιστικής δράσης του στο χώρο της Τράπεζας, έχει θέσει ως κεντρική στρατηγική επιλογή του, την ένταξη των συναδέλφων στον Κανονισμό Εργασίας και τη συνακόλουθη  εφαρμογή του. Όπως  επανειλημμένως έχουμε τονίσει, ο Κανονισμός είναι το Σύνταγμα της Τράπεζας, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των εργασιακών σχέσεων και οι ρυθμίσεις του διέπουν όλο το φάσμα των επιμέρους πτυχών τους.

Αδιαμφισβήτητα η διαμόρφωση ενός «ευνομούμενου» εργασιακού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση μίας εταιρικής κουλτούρας  με αξίες, αρχές και κανόνες, έχει ως προαπαιτούμενο την ένταξη των συναδέλφων και την εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας.

Κανένα ερωτηματολόγιο δεν μπορεί να αποτυπώσει την κοινή βιωματική πρόσληψη όλων μας αναφορικά με το μεγάλο έλλειμα αρχών και κανόνων που διέπουν την εργασιακή καθημερινότητα μας.

Καμία προτυπωμένη απάντηση δεν πρόκειται να εξωραΐσει την εξόφθαλμη αναξιοκρατία, την ανισομεταχείριση, την αυθαιρεσία και τις  ποικιλότροπες εντεινόμενες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καμία προκαταχωρημένη   απάντηση δεν πρόκειται να καταγράψει αυτό που όλοι μας έχουμε ενδόμυχα σκεφτεί, αυτό που  όλοι μας  έχουμε μονολογήσει, αυτό που όλοι  συζητάμε σε περιορισμένο κύκλο αλλά  διστάζουμε να επικοινωνήσουμε  παραπέρα. Οι πολλαπλές όψεις του φόβου και της ανασφάλειας  τρέφουν την υφιστάμενη εταιρική  πρακτική και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία της  στοιχειώδους εργασιακής  επιβίωσης.

Η παράνομη και αντεργατική μεθόδευση της Διοίκησης αναφορικά με τους συναδέλφους φύλακες και καθαρίστριες, αναδεικνύει περίτρανα ποιες αρχές και αξίες ενστερνίζεται  και ποιο μέλλον μας  επιφυλάσσει στο πλαίσιο της νέας εταιρικής κουλτούρας που ευαγγελίζεται. Ταυτόχρονα, κατέστη απόλυτα  σαφές  ότι ο Κανονισμός Εργασίας αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ο αγώνας για το αυτονόητο είναι δύσκολος, ψυχοφθόρος και αναποτελεσματικός  όταν  διενεργείται  σε μεμονωμένη βάση. Η επιχειρούμενη Συλλογική προσπάθειά μας, προβάλει ως η ευφυέστερη και αποτελεσματικότερη  κίνηση για την υπέρβαση των προαναφερόμενων αδιεξόδων και την ανατροπή των δυσβάσταχτων, παράνομων, παράδοξων και αντιφατικών πρακτικών. Μόνο Συλλογικά μπορούμε να υπερβούμε το λειψό δήθεν ρεαλισμό της ατομικής προσέγγισης η οποία οικοδομείται στον αστερισμό των χαμηλών προσδοκιών, μόνο Συλλογικά μπορούμε να εκλογικεύσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας και να δώσουμε προοπτική στις ατομικές και συλλογικές επιδιώξεις μας.

Γίνεται όλο και πιο φανερό σήμερα, ότι η  μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων ασπάζεται  τις θέσεις μας, στηρίζουν την πρωτοβουλία μας και καθημερινά  αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ο αριθμός εκείνων που  συμμετέχουν μαζί μας στη διαδικασία της δικαστικής προσφυγής για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, του νόμιμου και του προφανούς.

Στις 29/12/2017 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Τα στοιχεία δίνονται τμηματικά στο  δικηγόρο του Συλλόγου μας, ο οποίος τα επεξεργάζεται και θα καταθέσει τις σχετικές αγωγές. Επιπρόσθετα, αποσαφηνίζεται ότι  η 27/7/2018, είναι η τελευταία ημερομηνία άσκησης της αγωγής και επομένως όσοι συνάδελφοι δεν προλάβουν να  αποστείλουν  τα σχετικά έγγραφα  μέχρι τις 30/12/2017,  καλούνται να  μεριμνήσουν για την επίσπευση της αποστολής τους σε σύντομο  χρόνο. ( ΣΕΤΑΠ, Αμερικής 10, ΤΚ 106 71, Αθήνα)

Συνάδελφοι,

Αντί να υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες μας στο επίπεδο της σημερινής πραγματικότητας και να μετατοπίζουμε σοβαρά ζητήματα στη ζώνη είτε του προδιαγεγραμμένου είτε του «τυχαίου»,  προσπαθούμε όλοι μαζί ώστε συνειδητά, μεθοδικά και δυναμικά, να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον στο επίπεδο που ορίζουν οι δυνατότητες μας και αξίζουμε ως εργαζόμενοι.

 

***Επισυνάπτουμε τα σχετικά έντυπα συμμετοχής.

Έγγραφα για ένταξη στον κανονισμό Εργασίας (1855 downloads )

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο