Επιστολή ΣΕΤΑΠ προς τον κ. Γεωργόπουλο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ Οδός Αμερικής 10 – 106 71 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210-3622646 – FAX 210-3605968 www.setap.gr –.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οδός Αμερικής 10 – 106 71 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 210-3622646 – FAX 210-3605968

www.setap.gr – email: info@setap.gr

Αθήνα, 9/3/2021 

Αριθ. Πρωτ. 16

 

Προς

Τον κ. Γεωργόπουλο Γεώργιο,

Ανώτατος Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού

 

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, διανύοντας μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας, στον κλάδο και στην Τράπεζα, είναι απαραίτητη η συστράτευση και η συνδρομή όλων μας για την αντιμετώπισή της.

Είναι αναγκαιότητα και αμοιβαία επωφελές για όλους μας, να σταθμίσουμε το διακύβευμα και να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ευθύνη των ρόλων μας στο πλαίσιο μίας διαρκώς μεταβαλλόμενης νεωτερικής οικονομίας και μίας δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

Μονομερείς στοχεύσεις και πρακτικές συρρίκνωσης που εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο κυνήγι δεικτών κόστους στηρίζονται σε εμμονικές λογικές που ήδη έχουν φανεί αναποτελεσματικές μιας και μέχρι σήμερα η ποικιλόμορφη εφαρμογή τους αναπαράγει έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων. Η άκρατη συρρίκνωση τρέφεται από την ίδια την συρρίκνωση και κάθε φορά δεν φτάνει, δεν αρκεί και καταφανώς δεν δίνει προοπτική. Κάθε φορά προσεγγίζεται ο στόχος και κάθε φορά αποδεικνύεται άπιαστος.

Από την άκρατη ποσοτική ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000 οδηγηθήκαμε στον βίαιο μετασχηματισμό του κλάδου και στην άκρατη συρρίκνωσή του από το 2010 και μετά. Το τραπεζικό εκκρεμές κινείται βίαια από το ένα άκρο στο άλλο και όπως «συνηθίζεται», τον «λογαριασμό» καλούμαστε να τον πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.

Παρουσιάζετε ως θέσφατα τις επιλογές σας, με τις οποίες δεν λαμβάνετε υπόψη τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας, των εργαζομένων, και τους αφήνετε στο έλεος των τριμηνιαίων αναφορών των εξόδων. Και μάλιστα όταν ο κλάδος και η τράπεζά μας έχει λάβει και λαμβάνει γενναία ποικιλόμορφη οικονομική στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντί να επενδύετε σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να παίξετε υπεύθυνα τον ρόλο σας στην απαραίτητη στήριξη της δοκιμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, παραμένετε προσδεμένοι σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης.

Αντί να στηρίζετε την προοπτική της χώρας να πιάσει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αντί να στηρίζετε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη διάχυση της γνώσης, εργαλειοποιείτε την τεχνολογική εξέλιξη ως άλλοθι για αμφιλεγόμενες εργασιακές πρακτικές.

Αντί για την υιοθέτηση πολιτικών ανακατεύθυνσης της τεχνολογικής αλλαγής που θα δημιουργούν ευρύτερα θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, σπαταλάτε πολύτιμες δυνάμεις για την απαξίωση του πολυτιμότερου κεφαλαίου σας, των εργαζομένων σας.

Προβάλετε μονοσήμαντα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ως έναν αλγόριθμο της συρρίκνωσης και παραβλέπετε όπως ανέφερε και σε σχετική ανακοίνωση η ΟΤΟΕ, το γεγονός ότι Ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή Τραπεζική, διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Αντί για την ενημέρωση και την προετοιμασία των εργαζομένων για τις τωρινές αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στη φύση της εργασίας μας, τους διαχωρίζετε τεχνητά σε ψηφιακούς και συμβατικούς, πωλησιακούς και μη, σε αρεστούς και μη αρεστούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Με διαιρέσεις και αφαιρέσεις, δεν προχώρησε μπροστά ποτέ κανείς.

Εστιάζετε μονοδιάστατα στην πωλησιακή διάσταση συγκεκριμένων προϊόντων και αγνοείτε επιδεικτικά πληθώρα εργασιών που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων και την προοπτική τους στο χώρο τους.

Δεν λαμβάνετε υπόψη, τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν λαμβάνετε υπόψη ότι είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες συμπολιτών μας, ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Παραβλέπετε, παρότι το γνωρίζετε, το συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζάς μας στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την αναγκαιότητα ενεργής παρουσίας της στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές.

Παραβλέπετε, παρότι το γνωρίζετε, ότι τα καταστήματα παρουσιάζουν κερδοφορία παρόλες τις τρέχουσες δυσκολίες.

Όπως έχουμε υπερτονίσει, οι μονομερείς κινήσεις και οι μεθοδεύσεις στη λογική της άκρατης συρρίκνωσης και της άρνησης της πραγματικότητας, που επιχειρούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγούν νομοτελειακά σε συγκρούσεις και αναπαράγουν αδιέξοδα.

Χαρακτηριστικά στεκόμαστε και στις πρόσφατες μετακινήσεις συναδέλφων, οι οποίες παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις σας, λάβανε χώρα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και σαφώς προσομοιάζουν – απουσία κριτηρίων, εμφανή στοχοποίηση – με προηγούμενες πρακτικές σας και πιθανόν προλειάνουν το έδαφος για μελλοντικές κινήσεις σας.

Σας καλούμε να αναστοχαστείτε και να λάβετε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πορευόμαστε στον μετασχηματισμό της τράπεζας με ένα τριπλό κόκκινο έλλειμα που αλληλοεπιδρά καθοριστικά:

  • Έλλειμα συνολικού και συνθετικού οράματος

Το αύριο δεν προκύπτει μονομερώς και δε θα συμβεί νομοτελειακά. Ο σχεδιασμός του είναι μία συμμετοχική διαδικασία που συλλογίζεται και συνθέτει τα διαφορετικά μέλλοντα που έχουμε μπροστά μας – μετόχων, εργαζομένων, κοινωνίας – απαιτεί την αλλαγή του υφιστάμενου παραδείγματος και την ανάπτυξη συνετών μακροχρόνιων πολιτικών που θα δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής όλων στο κάδρο της επόμενης μέρας.

  • Έλλειμα εμπιστοσύνης

Μέσα σε μία συνθήκη υπό διαρκή μεταβολή, η αναγκαία εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με οδηγίες από την οθόνη ούτε κουνώντας δεικτικά το δάκτυλο προς τους εργαζόμενους, ούτε απαξιώνοντας τους. Η εμπιστοσύνη προϋποθέτει νέα ματιά, νέο λόγο, χρονικό ορίζοντα, επανασύναψη και αναζωογόνηση της σχέσης με τους εργαζόμενους, μέσω του διαλόγου, της προοπτικής και της πειθούς, που θα στεριώνει μία διαλεκτική σχέση αντιστοιχίας με την πραγματική ζωή των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

  • Έλλειμα ηθικού

Με τις ακολουθούμενες πρακτικές ακυρώνετε τη συνεχή προσπάθεια και την προσφορά των εργαζομένων στο βωμό πρόσκαιρων κερδών. Συγκρούεστε με το παρόν της Τράπεζας και ναρκοθετείτε το μέλλον της, όταν επιχειρείτε να τα δομήσετε με δομικά υλικά το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων. Κανένα όραμα, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί υλοποιηθεί, κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με εργαζόμενους που πιθανολογούν ότι το μέλλον που προδιαγράφεται δεν τους ανήκει.

Για εμάς, βασικό προαπαιτούμενο για τη διαχείριση και υπέρβαση των προαναφερόμενων ελλειμάτων είναι η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, η ενημέρωση και ο ειλικρινής και γόνιμος θεσμικός διάλογος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητούμε την άμεση ενημέρωσή μας:

  • Για τον αριθμό των εργαζομένων που προσελήφθησαν την τελευταία τριετία στην Τράπεζα.
  • Για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται συνολικά στην Τράπεζα με άλλες μορφές εργασιακών σχέσεων (προσωρινή απασχόληση, παρεχόμενοι από άλλες εταιρείες κ.τ.λ.).
  • Για τις υπηρεσίες της Τράπεζας που έχουν εξωτερικευτεί οι εργασίες τους.
  • Για το σχεδιασμό σας αναφορικά με πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων και τις μετακινήσεις συναδέλφων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
  • Για το πόσοι και ποιοι συνάδελφοι μετακινήθηκαν στο Δίκτυο Καταστημάτων το τελευταίο δίμηνο και τα καταστήματα που τοποθετήθηκαν.
  • Για τα σχέδια σας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας.
  • Για τα σχέδιά σας για το Μerchant Αcquiring.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας  καθώς και τον ορισμό μίας συνάντησης μαζί σας.

 

               Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ

                            Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                       

               Παναγιώτης Αδαμόπουλος                                            Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο