Homo Piraeus

Διανύουμε τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νέου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης και πληθαίνουν τα «καλέσματα» συναδέλφων για συναντήσεις δήθεν ενημερωτικού χαρακτήρα,.

Διανύουμε τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νέου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης και πληθαίνουν τα «καλέσματα» συναδέλφων για συναντήσεις δήθεν ενημερωτικού χαρακτήρα, που καταλήγουν σε «φιλικές»  παροτρύνσεις, να συνυπολογίσουν τα οικονομικά οφέλη και το αβέβαιο μέλλον μας στην Τράπεζα, ώστε να διαβούμε την πόρτα της εξόδου.

Η ένταση δε του φαινομένου ποικίλει, ανάλογα με το  βαθμό αφομοίωσης των οδηγιών και του επιδεικνυόμενου ζήλου από το εντεταλμένο στέλεχος.

Η προαναφερόμενη πρακτική έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων μεθοδεύσεων (μετακινήσεις, αξιολογήσεις κτλ) και σίγουρα προκαλεί και δοκιμάζει τα όριά μας σε Συλλογικό και ατομικό επίπεδο, αμφισβητώντας ευθέως την έννοια της οικειοθελούς συμμετοχής.

Πρόκειται για σαφή κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος. Δεν σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα  μας, παραγνωρίζει την εργασιακή διαδρομή του καθενός μας  και θίγει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια μας

Έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρόσφατες τοποθετήσεις των αρμοδίων στελεχών περί οικειοθελούς επιλογής και όχι ως απόρροια  παρεμβάσεων και άσκησης πιέσεων.

Από την πλευρά μας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ούτε ως υπαινιγμός, οποιαδήποτε  εργοδοτική απειλή που στοχεύει στο θεμελιώδες αγαθό της εργασίας. Η αντίδραση του ΣΕΤΑΠ, των Συλλόγων και της ΟΤΟΕ θα είναι άμεση και αποφασιστική.

Ιδιαίτερη όμως εντύπωση και σκεπτικισμό, προκαλεί και η επιχειρούμενη ανάδειξη από τα στελέχη της Τράπεζας, ενός νέου υβριδικού μοντέλου υπερ- τραπεζοϋπαλλήλου “Homo Piraeus”, παντός καιρού και με αστείρευτες πωλησιακές υπερδυνάμεις. Υποθέτουμε ότι στα εργαστήρια της Πειραιώς τρέχουν κάποιο μυστικό  πρόγραμμα τραπεζικής ευγονικής που μας προετοιμάζει γονιδιακά για το μέλλον. Διότι στην πράξη δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να απαξιώνουν διαρκώς με τις πρακτικές και τις παραλήψεις τους, το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Τράπεζας, τους εργαζομένους της.

Η προσπάθειας τεχνητού διαχωρισμού των συναδέλφων – σε αρεστούς και μη αρεστούς, σε συμβατικούς και σε ψηφιακούς- δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι το μόνο που συσσωρεύει, είναι αδιέξοδα και τα οποία θα βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.

Πόσο μάλλον όταν βιώνουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία  σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας και είναι απαραίτητη η συστράτευση και η συνδρομή όλων μας για την αντιμετώπισή της.

Καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει άμεσα τις εν λόγω αντεργατικές πρακτικές και συμπεριφορές της.  Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης είναι απόφαση ζωής και  πρέπει να είναι απόρροια ορθολογικής σκέψης και επιλογής του καθενός μας και όχι φοβικής ή συναισθηματικής αντίδρασης απέναντι σε υποκειμενικές προσεγγίσεις και τις συνακόλουθες ανορθολογικές «παροτρύνσεις» για το καλό μας, οι οποίες οδηγούν σε αδιέξοδο.

Έχουμε την απαίτηση του σεβασμού και της αναγνώρισης του ρόλου μας και της διαχρονικής στήριξης και συμβολής μας.

Από την πλευρά μας,  είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις,  για την συλλογική αποτροπή  των εν λόγω πρακτικών.

Απέναντι στις προκλήσεις, στεκόμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί.

Μοιραστείτε το άρθρο