Όχι στην διασωλήνωση των εργαζομένων

Συνάδελφοι, Πραγματοποιήθηκε σήμερα (19-11-2020) με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΤΑΠ και κύριο θέμα το πρόσφατο πρόγραμμα.

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (19-11-2020) με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΤΑΠ και κύριο θέμα το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας.

Αρχικά, αφού ο επικεφαλής της ΔΑΔ μας ενημέρωσε για την συμμετοχή στο πρόγραμμά, η οποία άγγιξε τους χίλιους εργαζόμενους, δηλαδή όσους επεδίωκε η Τράπεζα, ακολούθως μας γνωστοποίησε πως μετά την παράταση της εθελουσίας έως τις 30-11-2020 για τα καταστήματα των οποίων αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας, θα ακολουθήσει και επιστολή προς τους εργαζόμενους σ’ αυτά.

Το περιεχόμενο της επιστολής θα θέτει τους συναδέλφους σε καθεστώς αναγκαστικής αδείας και θα αναμένουν την περιοδική ανάρτηση θέσεων εργασίας στο Intanet. Ουσιαστικά όμως «προτρέπει» ξανά όσους συναδέλφους επέλεξαν να παραμείνουν, να σκεφτούν σοβαρά το πρόγραμμα εθελουσίας, που μόνο με εθελουσία δεν το λες έτσι όπως εξελίσσεται, και να αποχωρήσουν από την Τράπεζα.

Από την πλευρά μας, τους καλέσαμε να αναθέσουν άμεσα καθήκοντα στους συναδέλφους και να αποσύρουν την επιστολή. Εναλλακτικά, ζητήσαμε στις περιοχές που κρίνεται δύσκολη η άμεση τοποθέτηση και απαιτείται λίγος ακόμη χρόνος, οι συνάδελφοι να αναλάβουν αρχικά καθήκοντα μέσω τηλεργασίας ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα να προσφέρουν στην Τράπεζα.

Σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή και δύσκολή,

Όταν η πανδημία σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα και οι συνάδελφοι στα καταστήματα δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας,

Όταν το μεγάλο στοίχημα όλων των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σίγουρα και της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι η προστασία της απασχόλησης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας,

Όταν η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με πρόσφατές ανακοινώσεις, οδεύει ολοταχώς προς κρατικοποίηση και την άμεση στήριξη του Ελληνικού Κράτους,

Όταν είναι απαραίτητη η συστράτευση και η συνδρομή όλων μας για την αντιμετώπισή των προκλήσεων που βιώνουμε,

Δεν μπορεί οι χθεσινοί ήρωες – σύμφωνα με ανακοινώσεις της Τράπεζας – να μην τοποθετούνται και να μετατρέπονται αίφνης σε εργαζόμενους με καθεστώς αναγκαστικής άδειας

Η άρνηση της πραγματικότητας, οι μονομερείς κινήσεις και οι μεθοδεύσεις στη λογική της άκρατης συρρίκνωσης, επιχειρούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγούν νομοτελειακά σε συγκρούσεις και αναπαράγουν αδιέξοδα.

Ο ΣΕΤΑΠ, η ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι, έχουμε τη βούληση, από κοινού με τους εργαζόμενους να δημιουργήσουμε ανάχωμα στον ιό της συρρίκνωσης που σαρώνει τις Τράπεζες και να μην επιτρέψουμε τη διασωλήνωση των εργαζόμενων και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τους διοικούντες να αναλάβουν την ευθύνη του ρόλου τους αναφορικά με την προστασία της απασχόλησης και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς αντεργατικές πρακτικές και συμπεριφορές της και να αναζητήσει πραγματικές λύσεις για την τοποθέτηση των συναδέλφων διαμέσου ενός ειλικρινούς  και εποικοδομητικού διαλόγου με τους Συλλόγους και την ΟΤΟΕ.

Από την πλευρά μας είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις για την αποτροπή των εν λόγω πρακτικών και την επίτευξη ουσιαστικών λύσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο