Οι Δύο των Γαργαλίανων

Συνάδελφοι, Από τις περιοδείες μας ανά την Ελλάδα, επιβεβαιώνεται διαρκώς η εκφρασμένη θέση μας για το οξυμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Συνάδελφοι,

Από τις περιοδείες μας ανά την Ελλάδα, επιβεβαιώνεται διαρκώς η εκφρασμένη θέση μας για το οξυμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης των καταστημάτων του Δικτύου. Αποτελεί κοινή βιωματική διαπίστωση όλων των συναδέλφων και κοινό «μυστικό» μεταξύ των στελεχών της Τράπεζας ( η επίσημη γραμμή απαγορεύει δια ροπάλου δημόσια παραδοχή). Η μόνη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή και από κατάστημα σε κατάστημα έγκειται στην ένταση της υποστελέχωσης.

Αναγκαία ή έκτακτα κενά καλύπτονται εφήμερα και ευκαιριακά με βραχύβιες μετακινήσεις συναδέλφων μεταξύ των καταστημάτων του ίδιου ή όμορου νομού, με συνέπεια να «βραχυκυκλώνεται» η λειτουργία όλων των καταστημάτων.

Το πλέον οξύμωρο, το αδιανόητο για τον κοινό νου, είναι ότι αυτά συμβαίνουν και σε νομούς όπου η Τράπεζα έχει σε αναγκαστική άδεια συναδέλφους για ένα εξάμηνο!

Δυστυχώς εθελοτυφλούν και εσκεμμένα επιλέγουν τη δυσλειτουργία των καταστημάτων, τη διαρκή εργασιακή επιβάρυνση των συναδέλφων, την ταλαιπωρία των πελατών, το αυξημένο κόστος των μετακινήσεων, παρά να απαγκιστρωθούν έστω και για λίγο, από την εμμονική λογική της συρρίκνωσης.

Η Διοίκηση επιλέγει την απαξίωση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να στηρίξουν τις αδιέξοδες τακτικές τους και τη συνακόλουθη νομική υποστήριξη των μέχρι σήμερα αντεργατικών πρακτικών τους.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κατάστημα Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, το οποίο σήμερα λειτουργεί με δύο συναδέλφους!

Μήπως είναι άραγε πιλοτική εφαρμογή ενός νέου τύπου καταστήματος και δεν μας έχουν ενημερώσει;

Προφανώς και όχι. Είναι η εμφατική επιβεβαίωση όλων όσων προαναφέραμε.

Έχουμε ολοφάνερα από τη μία πλευρά τη Διοίκηση να αδιαφορεί συνειδητά:

  • για την εικόνα και τη λειτουργία της Τράπεζας,
  • για τους κανόνες ασφάλειες,
  • για τους συναδέλφους,
  • για τους πελάτες και την τοπική κοινωνία.

Και έχουμε από την άλλη πλευρά δύο συναδέλφους να μοχθούν καθημερινά να στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος, να αγωνίζονται με αυταπάρνηση να πιάσουν τους στόχους και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες ώστε να στηρίξουν την τοπική τους κοινωνία.

Η ευσυνειδησία των εργαζομένων απέναντι στις σκοπιμότητες και τις εμμονές των Διοικούντων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση της τελευταίας 15ετίας και έχει ανακοινώσει υπερκέρδη.

Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ισχυρή κερδοφορία και η εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας οφείλεται στον «πατριωτισμό» των εργαζομένων, στον αυτοσεβασμό που διαθέτουν περίσσιο, στην αγάπη τους και την αγωνία τους για την δουλεία τους.

Καλούμε και απαιτούμε από τη Διοίκηση να αλλάξει επιτέλους το κακοφορφισμένο αφήγημά της και να ανταποκριθεί στον ρόλο της, στηρίζοντας πραγματικά τους εργαζόμενους της, την κοινωνία και τη χώρα μας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο