Συνάντηση με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού

Πραγματοποιήθηκε χθες (01/02/2021), η προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Γ. Γεωργόπουλο.

Πραγματοποιήθηκε χθες (01/02/2021), η προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Γ. Γεωργόπουλο και τους κ.κ. Γ. Kατσουράνη, Π. Κεσόγλου και την κα Μ. Παπαγεωργακοπούλου.

Ο κ. Γεωργόπουλος εστίασε αρχικά στις πολλαπλές δυσκολίες τις συγκυρίας, στη διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα, στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας προσδιορισμού των χαρακτηριστικών της επόμενης ημέρας λόγω των πολυσύνθετων μεταβλητών, την παράμετρο χρόνο αναφορικά με τη λήξη της πανδημίας και των συνεπειών της και τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Εκτιμά ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε θετικά στις μέχρι σήμερα προκλήσεις και ότι θα υπάρξει θετική αποτύπωση στα αποτελέσματα της.

Ταυτόχρονα απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, επισήμανε ότι εφόσον δεν είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα της επόμενης μέρας, δεν θα προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενεργειών (συρρίκνωση Δικτύου, βαθμός εφαρμογής και ρύθμιση τηλεργασίας  κ.τ.λ) αλλά θα κρατήσουν στάση αναμονής έως ότου αποσαφηνιστούν βασικές παράμετροι αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς και την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών που θα προκύψουν.

Από τη πλευρά μας εστιάσαμε στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουμε διαχρονικά την Τράπεζα και απαιτούμε στο κάδρο της επόμενης μέρας να είμαστε όλοι μας. Αναδείξαμε τα εμμονικά και αδιέξοδα χαρακτηριστικά της λογικής και πρακτικής της συρρίκνωσης και ότι ένα είναι βέβαιο, ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι το μόνο που συσσωρεύει, είναι αδιέξοδα.

Όπως επανειλημμένως έχουμε υπερτονίσει δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε αλλά αντιθέτως απαξιώνεται σταδιακά και συνολικά, το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Τράπεζας, οι άνθρωποί της.

Δεν αξιοποιείται αλλά απαξιώνεται το Δίκτυο Καταστημάτων, το οποίο αποτελεί για εμάς συγκριτικό πλεονέκτημα για την Τράπεζα, όπως έμπρακτα έχει αποδειχθεί.

Εστιάσαμε:

  • στην ελλιπή στελέχωση του Δικτύου και στην αναγκαιότητα σταδιακής επανατοποθέτησης των συναδέλφων – από τα καταστήματα που έκλεισαν – και εργάζονται τώρα με καθεστώς τηλεργασίας.
  • στη διαμόρφωση καθεστώτος διαφορετικών ταχυτήτων για τους εργαζόμενους στο ίδιο κατάστημα,
  • στην έλλειψη κινήτρων εξέλιξης,
  • στη μη μισθολογική στήριξη θέσεων και ρόλων,
  • στη μη καταβολή δικαιούμενων οδοιπορικών με έωλες δικαιολογίες,
  • στην τήρηση του ωραρίου είτε εργαζόμαστε με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία,
  • στην ελλιπή ενημέρωση και προετοιμασία για τις τωρινές αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στη φύση της εργασίας μας και την εναπόθεση της προσαρμογής στους ίδιους τους εργαζόμενους,
  • στις συναλλακτικές πρακτικές που προκύπτουν ως απόρροια των αφόρητων πιέσεων της στοχοθεσίας και τον αντίκτυπό τους.

Ο κ. Γεωργόπουλος, χωρίς να ξεφεύγει από την κυρίαρχη λογική, αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά του Δικτύου της τράπεζας και της δεσπόζουσας και αναγκαίας σχέσης με τον πρωτογενή τομέα – διαχρονική θέση του ΣΕΤΑΠ – στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δικτύου μας, καθώς και στο γεγονός ότι τα υφιστάμενα καταστήματα παρουσιάζουν κερδοφορία στο σύνολό τους.

Δήλωσε ότι η Τράπεζα προσπαθεί να στηρίξει τους εργαζόμενους με νέους ρόλους, δεν προτίθεται να προβεί σε μισθολογικές ρυθμίσεις και ότι θα ξαναδούν και θα επανατοποθετηθούν στο θέμα των οδοιπορικών.

Για τους συναδέλφους των πρώην RBU, αφενός θέσαμε το θέμα της τοποθέτησης των συναδέλφων που έληξε η σύμβαση δανεισμού στην INTRUM και αφετέρου της σταδιακής επανατοποθέτησης στο τόπο κατοικίας τους των συναδέλφων που είχαν τοποθετηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι από τους 19 συναδέλφους που ήταν με σύμβαση δανεισμού στην INTRUM, για τους 7 θα ανανεωθεί ο δανεισμός και για τους υπόλοιπους 12 θα γίνει τοποθέτηση τους στην Τράπεζα, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, να επανέρθουν αναφορικά με τις επαναπροώθηση των συναδέλφων μας.

Ζητήσαμε ξεκάθαρη ενημέρωση για ζήτημα της πώλησης του acquiring, τη σκοπιμότητα της και ιδίως για το μέλλον των συναδέλφων μας. Ο κ. Γεωργόπουλος υπερασπίστηκε τη βούληση της Τράπεζας, επισήμανε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ότι είναι σχετικά νωρίς να προβεί σε περαιτέρω επεξηγήσεις. Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από την πλευρά τους και εκδήλωσε την πρόθεση να βρεθεί λύση χωρίς προβλήματα και διαμέσου θεσμικού διαλόγου.  

Με αφετηρία προηγούμενη δέσμευση τους, θέσαμε το θέμα επανεξέτασης των αδικιών που παρατηρήθηκαν και αναδείξαμε στο πλαίσιο της εφαρμογής του JFM και λάβαμε την απάντηση ότι προβούν σε διορθωτικές κινήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένο το πρώτο κύμα της πανδημίας του «άσσου»  στην πρόσφατη αξιολόγηση, την σκοπιμότητα που εξυπηρέτησε και την αποφυγή δεύτερου κύματος, θέσαμε το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ενστάσεων που κατέθεσαν συνάδελφοι, ως ελάχιστο δείγμα αξιοπιστίας του συστήματος αξιολόγησης. Μας ενημέρωσαν ότι σύντομα θα διενεργηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες  με τη συμμετοχή και εκπροσώπου των εργαζομένων.

Εν όψη της ανανέωσης του Ομαδικού Ασφαλιστικού Προγράμματος, ζητήσαμε την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμισή του και λάβαμε τη δέσμευση ότι θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία.

Για την καθυστέρηση στην καταβολή του bonus των ασφαλειών μας ενημέρωσαν ότι τα θέμα θα έχει τακτοποιηθεί μέχρι την 15η Φεβρουαρίου.

Συνάδελφοι,

Ένα είναι βέβαιο, ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι το μόνο που συσσωρεύει, είναι αδιέξοδα.

Απαιτείται αλλαγή πλεύσης για το καλό της Τράπεζας, των εργαζομένων, όλων μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε πάντα μαζί με τους συναδέλφους, πάντα δίπλα στους συναδέλφους, μέσα στους εργασιακούς χώρους και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Απέναντι στις προκλήσεις, στεκόμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί.

Μοιραστείτε το άρθρο