Συνάντηση ΣΕΤΑΠ με την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Χθες (03/04) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ ( Πρόεδρος, Γραμματέας και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων) με την Υπουργό Διοικητικής.

Χθες (03/04) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ ( Πρόεδρος, Γραμματέας και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων) με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γ. Γραμματέα κ. Θεοδωράκη στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για την πολιτική επίλυση του αιτήματος ΑΣΕΠ/Μετατάξεων.

Η διάρκεια της συνάντησης ξεπέρασε τον συνηθισμένο χρόνο και διήρκησε σχεδόν 2 ώρες, ενδεικτικό της αναλυτικής παράθεσης θέσεων και επιχειρημάτων. Από την πλευρά μας παραθέσαμε εξαρχής και αναλυτικά όλα ιστορικά, νομικά και πολιτικά δεδομένα και ζητήσαμε από την Υπουργό, την ανάληψη άμεσης πολιτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του ζητήματος.

Η Υπουργός ενώ συμφώνησε για την αδικία του 07/2012 , εξέφρασε την κατανόησή της στην ανθρώπινη διάσταση, εντούτοις εστίασε σε νομικά, δημοσιονομικά και πολιτικά κωλύματα, τα οποία καθιστούν αδύνατη τη λήψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της.

Επιγραμματικά, εξέφρασε τις παρακάτω θέσεις:

-Μετατάξεις γίνονται μόνο μεταξύ ενεργών επιχειρήσεων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι μεταξύ μιας ιδιωτικής επιχείρησης και ενός δημόσιου φορέα.

-Μετατάξεις γίνονται όταν εξαντλούνται οι εναλλακτικές επιλογές,( αναζήτηση επενδυτή με χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου) πάντα πριν το κλείσιμο της επιχείρησης και με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

-Η αποδοχή της νέας σύμβασης το 2012, έστω και με τον κατακριτέο τρόπο που έγινε, η καταβολή του 50% της αποζημίωσης προκάλεσαν νομικά δεδομένα.

-Ισχύει ο αυστηρός δημοσιονομικός της αναλογίας 1 προς 1 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο και ότι δεν μπορεί να υπερβεί τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

-Ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το τρέχον έτος έχει ήδη ολοκληρωθεί και υλοποιείται διαμέσου σχετικών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Στους νέους διαγωνισμούς δεν θα λαμβάνονται υπόψη παλαιότερες λίστες του ΑΣΕΠ αλλά οι επιτυχόντες θα προκύπτουν από τους νέους συμμετέχοντες.

Στις προαναφερόμενες αιτιάσεις επικεντρώθηκε και ο Γενικός Γραμματέας.

Από την πλευρά μας, θέσαμε και το εναλλακτικό σενάριο της μοριοδότησής μας στους επερχόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Η Υπουργός ανταπάντησε εκφράζοντας καταρχήν επιφυλάξεις νομικού περιεχομένου αλλά και τη δέσμευσή της να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος και να μας ενημερώσει σε μία νέα συνάντηση.

Επιπρόσθετα, δηλώνοντας ότι γραφείο της είναι πάντα ανοιχτό για εμάς και η ίδια πάντα πρόθυμη για διάλογο μαζί μας, συνέστησε την προσοχή μας σε επιτήδειους τρίτους.

Στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου,6/4/2019, θα μας δοθεί η δυνατότητα για αναλυτικότερη ενημέρωση.

Μοιραστείτε το άρθρο