Συνάντηση ΣΕΤΑΠ με τον κ. Γεωργόπουλο

Την Παρασκευή, 15/5/2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ, με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Στη δίωρη συνάντηση.

Την Παρασκευή, 15/5/2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ, με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Στη δίωρη συνάντηση που έλαβε χώρα, εστιάσαμε στα σημαντικά ζητήματα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της Τράπεζας και των εργαζομένων, στην υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σε ορισμένα τρέχοντα θέματα.

Ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο και ότι η Τράπεζα εστιάζει στις επιπτώσεις με χρονικό ορίζοντα τριετίας. Δήλωσε ότι το σχέδιο του εταιρικού μετασχηματισμού θα προχωρήσει, ότι δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και δεσμεύτηκε για εκτενή ενημέρωση πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παραμένουν στο τραπέζι η μείωση του αριθμού των καταστημάτων επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθενται να ακολουθήσουν επιθετικές πολιτικές και αφήνοντας  ανοιχτή την προοπτική υλοποίησης Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά μας εστιάσαμε στην τεράστια προσπάθεια των συναδέλφων, οι οποίοι με φιλότιμο, υπευθυνότητα και υπερβαίνοντας καθημερινά μικρά και μεγάλα εμπόδια, διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της Τράπεζας, εξυπηρετούν τους πελάτες μας και στηρίζουν την Οικονομία και την Κοινωνία. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Δίκτυο της Πειραιώς ήταν μπροστάρης στη λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος εντός του πανδημικού περιβάλλοντος, κατέγραψε εμφατικά τη δυναμική του και ασφαλώς είναι μία παρακαταθήκη που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Τράπεζα – σήμερα και αύριο – και τα αρμόδια στελέχη της.

Η διαπραγμάτευση για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι σε εξέλιξη και εξέφρασαν τη βούληση τους για την υπογραφή της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με το πιθανό περιεχόμενο της,  ήταν φειδωλοί και περιορίστηκαν σε αναφορές για ρυθμίσεις παροχών. Δεσμεύτηκαν για την άμεση  ενημέρωσή μας για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Από την πλευρά μας, στηρίξαμε το κατατεθειμένο διεκδικητικό πλαίσιο του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, το οποίο εκτιμούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και επαναλάβαμε την πάγια  θέση για τη συμμετοχή μας στη  διαδικασία.

Για το Ταμείο Εφάπαξ, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο οι προηγούμενες δεσμεύσεις τις Τράπεζας, η αναδρομικότητα της συμμετοχής μας από 1/1/2019 καθώς και ότι η χρονική καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα στο  Υπουργείο Εργασίας – φορολογικής φύσεως – και τα οποία σύντομα θα ξεπεραστούν.

Ζητήσαμε την υλοποίηση της δέσμευσης του Δ/ντος Συμβούλου, για την επιβράβευση των συναδέλφων της πρώτης γραμμής, η οποία θα πρέπει να είναι ουσιαστική, με τη λιγότερη δυνατή  φορολογική επιβάρυνση των συναδέλφων και να συμπεριληφθεί ως ρύθμιση στην Συλλογική Σύμβαση. Ανταποκρινόμενος ο κ. Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι επιδιώκουν να καταβληθεί σύντομα και  «ατόφια». Συνάμα θέσαμε το θέμα της διεύρυνσή της και σε Διευθύνσεις που δούλεψαν εντατικά και με ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους Φύλακες και Καθαρίστριες.

Ενώ κάναμε ξεκάθαρο πως τυχόν υπερωριακή απασχόληση σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δηλώνετε και να πληρώνετε κανονικά.

Ζητήσαμε την άμεση υλοποίηση του χρόνιου αιτήματός μας για την καθολική εφαρμογή της πολιτικής οδοιπορικών προς όλους τους συναδέλφους.

Αναφορικά με την τηλεργασία, μας δήλωσε ότι δεν είναι βασική  επιλογή και προτεραιότητα για την Τράπεζα, η εφαρμογή της την επόμενη μέρα. Εμείς ζητήσαμε την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων εργασίας που απορρέουν από τις ατομικές και Συλλογικές Συμβάσεις, τον σεβασμό του ωραρίου εργασίας, το δικαίωμα της αποσύνδεσης και τον σεβασμό της αρχής της ιδιωτικότητας. Επιπρόσθετα επικεντρώσαμε στο θέμα της παροχής υλικοτεχνικού εξοπλισμού και επικοινωνίας  για τους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι.

Για τα θέματα των συναδέλφων του πρώην RBU, ζητήσαμε νέα ξεχωριστή  συνάντηση την τρέχουσα εβδομάδα.

Για το θέμα του κλιματισμού των Καταστημάτων και των Διευθύνσεων, μας ενημέρωσαν είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής και ότι θα προχωρήσουν στην άμεση δημοσιοποίηση των σχετικών οδηγιών.

Για τους κλειστούς παιδικούς σταθμούς και το θέμα της φύλαξης των παιδιών, δήλωσαν ότι αναμένουν τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και θα ανταποκριθούν.

Η άδεια για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα συνεχιστεί και μπορεί σε κάποιους να δοθεί η δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι.

Για τους συναδέλφους που είναι δανεικοί στην PDS, ζητήσαμε την άμεση αποστολή μασκών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα συστήματα της Τράπεζας.

Στο αίτημά μας για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επιλογή του διαλόγου ως μέσο επίλυσης των θεμάτων, ο κ. Γεωργόπουλος δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων και άμεσης επικοινωνίας όταν προκύπτουν έκτακτα ζητήματα.

Συνάδελφοι, 

Η επόμενη μέρα είναι εδώ και η συμπόρευσή μας απαιτεί ενότητα, υπευθυνότητα, σχέδιο και προοπτική ώστε να απαντήσουμε με πειστικό τρόπο στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. 

Είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δίπλα σε όλους τους συναδέλφους.  Παρεμβαίνουμε καθημερινά για όλα τα μεγάλα ή μικρά θέματα που προκύπτουν και ενισχύουμε την αμφίδρομη επικοινωνία  με τους συναδέλφους.

Μοιραστείτε το άρθρο