200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Ιστορική εποποιία και θρίαμβος της Ελευθερίας   Η Ελληνική Επανάσταση, επικός απελευθερωτικός αγώνας του.

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ιστορική εποποιία και θρίαμβος της Ελευθερίας

 

Η Ελληνική Επανάσταση, επικός απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού λαού, εννεάχρονος αδυσώπητος πόλεμος σε πολλά μέτωπα, είναι μέγα γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας.

Υπήρξε ιδιαίτερος σταθμός της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού γιατί προπάντων πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και έτσι την παρουσία της Ελλάδας, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. Στη συνείδηση του Έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις, ενέπνευσε τις επόμενες γενεές και σε καιρούς δοκιμασίας εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση. Ταυτόχρονα υπήρξε ένα σπουδαίο πολιτικό γεγονός και για την ιστορία της Ευρώπης.

Στην πορεία του χρόνου η ελληνική επανάσταση, ως μείζον γεγονός για τη νεότερη ελληνική ιστορία, νοηματοδοτήθηκε από αρκετές και διαφορετικές οπτικές.

Η ερμηνεία της πάντοτε ήταν πολύεπίπεδη και δυναμική.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η Γαλλική επανάσταση και τα προτάγματα της, οι εθνικοαπαλευθερωτικές ιδέες και οι ταξικές αντιθέσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για αυτό κρίσιμο ευρωπαϊκό και διεθνές γεγονός.

Οι αγώνες των λαών για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ισότητα αποτέλεσαν μια από τις σημαντικές αφορμές, ίσως και το προπομπό της δημιουργίας των εργατικών και συνδικαλιστικών κινημάτων.

Σήμερα τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του λαού μας και πιστεύουμε ότι ρόλος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι άλλος από το να περιφρουρεί την κληρονομιά της ελληνικής επανάστασης.

Ο εορτασμός της επετείου είναι ένα γεγονός υψηλού συμβολισμού. Είναι όμως και μία μεγάλη ευκαιρία να στραφούμε προς το μέλλον και να προβάλουμε δυναμικά το στίγμα μας, τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας.

Να αναμετρηθούμε πρώτα με τον εαυτό μας, να αναστοχαστούμε  και να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και τι μπορούμε, με σχέδιο, με θάρρος, με αυτοπεποίθηση, με ελπίδα και ευθύνη.

Ας σεβαστούμε την Ιστορία, ας διδαχθούμε από τις μεγάλες στιγμές και τα λάθη μας και να  διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

«Δὲν ἔμεινεν ἀμφιβολία […] ὅτι ἔφθασε καὶ τῶν Γραικῶν ὁ καλὸς καιρός. καὶ ἔφθασε μὲ τόσην ὁρμήν ὥστε καμμία δύναμις ἀνθρώπινος δὲν εἶναι πλέον καλὴ νὰ μᾶς ὀπισθοποδίσῃ»

Αδαμάντιος Κοραής

1.Υ.Γ.  Η Ελληνική Σημαία που απεικονίζεται, αποτελεί ιστορικό κειμήλιο του ΣΕΤΑΠ και  η εβδομηνταχρόνη και πλέον ιστορία της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική και αγωνιστική διαδρομή του ΣΕΤΑΠ.

2.Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο, αποτελεί εισαγωγικό σημείωμα από το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του ΣΕΤΑΠ για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση.

Μοιραστείτε το άρθρο