Είμαστε όλοι Τραπεζοϋπάλληλοι

Συνάδελφοι, Στις 03/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την ενημέρωσή μας.

Συνάδελφοι,

Στις 03/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την ενημέρωσή μας αναφορικά με τον εν εξελίξει μετασχηματισμό του Δικτύου Καταστημάτων και το νέο πρόγραμμα Εθελουσίας.

Συνοπτικά ανέφεραν:

  • Είναι απόφαση να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δίκτυο Καταστημάτων και να προχωρήσουν σε κλείσιμο λίγων, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν αριθμό και χρόνο.
  • Σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2024 θα αλλάξουν τη διαρρύθμιση των όλων καταστημάτων.
  • Ο μετασχηματισμός ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνει μια μεταβατική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της, θα συνυπάρχουν όλοι οι υφιστάμενοι ρόλοι και θα αναφέρονται στο διευθυντή του καταστήματος.
  • Πολύ σύντομα, θα γνωστοποιήσουν στους συναδέλφους την ένταξή τους ή μη στην νεομοντελική κατηγοριοποίηση των UBE και UBO.
  • Στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους συναδέλφους που δεν θα ενταχθούν στην προαναφερόμενη κατηγοριοποίηση, ανέφεραν ότι θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο κάποιες αλλαγές, είτε ως διαρθρωτική κίνηση, είτε για την κάλυψη κενών που θα προκύψουν από την εθελουσία.
  • Η εθελουσία προγραμματίζεται να ανακοινωθεί μάλλον μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα εστιάζει στα Καταστήματα που κλείνουν και στους συναδέλφους που προαναφέραμε.

Εργαλειοποίηση του μετασχηματισμού και στο βάθος εθελούσια

Η Διοίκηση αναπροσαρμόζει τις επιμέρους τακτικές κινήσεις της χωρίς όμως να υπαναχωρεί από τις βασικές στρατηγικές επιλογές της.

Είχαμε υπερτονίσει, ότι ξεδιπλώνει σταδιακά το επιχειρησιακό σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, με ενέργειες που στην πρώτη εντύπωση δείχνουν αποσπασματικές, αλλά αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του σχεδίου της.

Ξεκάθαρος στόχος της, η εργαλειοποίηση του μετασχηματισμού και η σταδιακή διόγκωση ενός κλίματος γενικευμένης, αλλά και στοχευμένης, ανασφάλειας, την οποία ενισχύουν με τη μεθόδευση της κατηγοριοποίησης και περιθωριοποίησης συναδέλφων, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας, ώστε να επιβάλουν την επιλογή της «εθελουσίας» εξόδου.

Η Διοίκηση στην προσπάθειά της για μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ξεπερνά κάθε όριο, τσαλαπατά αρχές και αξίες, αδιαφορεί για τους ανθρώπους της και βυθίζει τον οργανισμό της Πειραιώς σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο αρρωστημένης εσωστρέφειας.

Όχι στα ψευτοδιλήμματα. Το προσωπικό είναι ενιαίο

Σε μία ανακοίνωσή μας πριν μερικά χρόνια είχαμε μιλήσει για πρόγραμμα ευγονικής των «εργαστηρίων» της Πειραιώς. Σήμερα μιλάνε για UBE, UBO, λοιποί και ότι άλλο προκύψει.

Μία ισοπεδωτική προς τα κάτω αυθαίρετη κατηγοριοποίηση για όλους τους εργαζόμενους του Δικτύου, η οποία δεν λογίζει ούτε εμπειρία, ούτε προσόντα, ούτε προσφορά και οδηγεί μεσοπρόθεσμα στη στασιμότητα και στη στέρηση της δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης.

Η ένταξη του προσωπικού που πρέπει να εφαρμόσει η Τράπεζα Πειραιώς είναι του Βαθμολογίου που προβλέπει ρητά ο Κανονισμός Εργασίας. 

Κύριοι της Διοίκησης,

δεν είμαστε ούτε UBE, ούτε UBO, ούτε λοιποί. Το προσωπικό της Τράπεζας είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Είμαστε ΟΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ και μάλιστα διαχρονικά διαπιστωμένα, καλοί στο έργο μας. Το επιβεβαιώνουν και οι υψηλές πρόσθετες αμοιβές που λάβατε ως «απόρροια»  της δουλείας μας.

Αυτό όμως που οφείλουν άμεσα στη Διοίκηση να κατανοήσουν, είναι ότι καμία αλλαγή, κανένας μετασχηματισμός δεν ευδοκιμεί όταν θεμελιώνεται με μεθοδεύσεις, όταν στηρίζεται στο φόβο και την ανασφάλεια. Πετυχαίνει όταν έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, όταν τον πιστεύουν και τον στηρίζουν αυτοί που καλούνται να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση του. Τα πισογυρίσματα είναι δεδομένα διότι άλλο οι ασκήσεις επί χάρτου και άλλο η εφαρμογή στο πεδίο. Και στο πεδίο είμαστε εμείς, οι ανάγκες των πελατών και της κοινωνίας.

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς, γινόμαστε στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές. Ολοένα να φεύγουμε και πάντοτε να περισσεύουμε. Οι εμπνευστές, παρά τα πλούσια βιογραφικά, έχουν στερέψει εδώ και χρόνια από ιδέες, με αποτέλεσμα σε έναν Οργανισμό που σημείωσε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, να παρουσιάζουν ως «όραμα» την μείωση του προσωπικού και την διψήφια αύξηση των απολαβών τους!

Ο Σύλλογος μας δεν θα επιτρέψει την δίχως όρια και κανόνες άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος. Παραμένουμε στο πλευρό κάθε συναδέλφου και σας καλούμε να καταγγείλετε κάθε απόπειρα εκφοβισμού.

Η βάση της ζωής μας είναι η δουλειά μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο