Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων

Στην προτελευταία ανακοίνωση (17/03) του ΣΕΤΑΠ είχαμε επισημάνει ότι η επόμενη μέρα είναι εδώ και θα είναι διαφορετική. Η θέση.

Στην προτελευταία ανακοίνωση (17/03) του ΣΕΤΑΠ είχαμε επισημάνει ότι η επόμενη μέρα είναι εδώ και θα είναι διαφορετική. Η θέση μας επαληθεύεται άμεσα μιας και πρώτοι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν, και μάλιστα “τοις μετρητοίς”, τις συνέπειες της πανδημίας.

Με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους αδιακρίτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση.

Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Λαμβάνονται αντιεργατικά μέτρα ως αντίδοτο στην πανδημία.

Δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν αποδεχόμαστε όμως λογικές και πρακτικές που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη αυτή συγκυρία, για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αρχικά ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας που κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να λειτουργούν οι Τράπεζας, να κρατηθεί όρθια η οικονομία και να παρέχονται τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση:

να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
• να ενισχύσει το ταχύτερο και με κάθε τρόπο το δοκιμαζόμενο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
σε μέσα προστασίας, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
να εντείνει τους ελέγχους για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας, αλλά και των εργασιακών κανόνων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
να λάβει μέτρα για την προστασία του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Ζητούμε από τις Τράπεζες:

να μη διανοηθούν να επωφεληθούν από τη συγκυρία και από τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να πλήξουν την απασχόληση, τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου.
• να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία για την καλύτερη αντιμετώπιση και την ασφάλεια όλων μας.

Μοιραστείτε το άρθρο