Κρίση εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης

Συνάδελφοι, Μπορεί η υγειονομική πανδημία να έχει πλέον κοπάσει αλλά η πανδημία της συρρίκνωσης και των αποσχίσεων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συνάδελφοι,

Μπορεί η υγειονομική πανδημία να έχει πλέον κοπάσει αλλά η πανδημία της συρρίκνωσης και των αποσχίσεων στην Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζεται και καθίσταται  πλέον ως μία από τις πιο βλαπτικές πρακτικές στην ιστορία του Τραπεζικού Κλάδου.

H μεθόδευση των αποσχίσεων, εργαλειοποιήθηκε απόλυτα από τη Διοίκηση και μετεξελίχθηκε στον πλέον «πρόσφορο» τρόπο επίτευξης διαφόρων στόχων:

  • είτε ως  μέσο πώλησης κερδοφόρων τραπεζικών δραστηριοτήτων σε προεπιλεγμένους τρίτους,
  • είτε ως μέσο μείωσης των εργαζομένων, με τη μεθοδευμένη προκατασκευή τμημάτων «συγκέντρωσης» συναδέλφων σε μία σταδιακά εξελισσόμενη πορεία προς την Τελική Λύση.

Πέραν όλων των θέσεων και των ενστάσεων που έχουμε προβάλει σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο, αυτό που καθιστά την πανδημία της συρρίκνωσης και των αποσχίσεων επιεικώς εξοργιστική και απαράδεκτη, είναι πως όλα αυτά συνεχίζουν συμβαίνουν την ίδια ώρα και στιγμή, που η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει απολύτως υγιής,  βρίσκεται στην καλύτερη θέση της τελευταίας 15ετίας και ετοιμάζεται να ανακοινώσει υπερκέρδη.

Η αμετανόητη και ορθολογικά ακατανόητη εμμονή των διοικούντων, για την εδώ και τώρα συρρίκνωση της Τράπεζας, μόνο αγανάκτηση και θυμό προκαλεί στους εργαζόμενους, που καθημερινά στηρίζουν με περίσσιο ζήλο και επαγγελματισμό τον ουσιαστικό ρόλο τους.

Δεν μπορεί να είναι το 2023 η χρονιά του μετόχου όπως χαρακτηριστικά διατείνεται στο δημόσιο λόγο της η ευαγγελικής προσέγγισης «οραματίστρια» του Θερμαϊκού και η χρονιά του Δράκου για τους εργαζόμενους όπως μαρτυρούν οι πρακτικές της.

Αντί οι συνάδελφοι, να λαμβάνουμε μέρισμα, δίκαια και ανταποδοτικά  από τα αποτελέσματά της Τράπεζας που φέρουν την υπογραφή μας, εισπράττουμε απαξίωση και διώξεις.

Το κακοφορμισμένο αφήγημα της Διοίκησης, ολοφάνερα γιγαντώνει σταδιακά μια διττή κρίση. Μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο το έλλειμα εμπιστοσύνης και κοινού οράματος σε σχέση τους διοικούντες και σοβεί ένα σοβαρό  έλλειμμα αντιπροσώπευσης των εργαζομένων.

Ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος εμφανίζεται διαρκώς να διαφωνεί συμφωνώντας και να συμφωνεί διαφωνώντας με τις εν λόγω πρακτικές της Διοίκησης.

Εντείνει τη συλλογική ανασφάλεια στην πράξη ενώ στα λόγια επιχειρεί να πείσει ότι είναι δύναμη σταθερότητας και Σύλλογος όλων.

Προβάλει τις θέσεις της ΟΤΟΕ, αλλά στην πράξη τις προσπερνά με περισσή ευκολία, όταν όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, συγκρούονται με τη διαφορετική βούληση της Διοίκησης, την οποία φαίνεται εκ προοιμίου να θεωρεί ακαταμάχητη σε ισχύ, ότι είναι γραμμένη στην «πέτρα».

Κάνει αβίαστα συμφωνίες εκεί που θέλει η Διοίκηση, ενώ κωφεύει εκεί που δεν θέλει ο αγοραστής ή τις προσαρμόζει αναλόγως. Συμφωνίες μεγάλες σε λόγια και πενιχρές σε αποτελεσματικότητα, όπως μαρτυρούν και οι εξελίξεις. Η συμφωνία του Συλλόγου της Εθνικής για τα POS ήταν λιτή στην έκταση του περιεχομένου της, αλλά άκρως ενισχυμένης αποτελεσματικότητας στους λιγοστούς όρους της.

Εσχάτως, έφθασε στο σημείο να παροτρύνει τους συναδέλφους να στραφούν νομικά εναντίον στην απόσχιση που ίδιος έντυσε με συμφωνία!

Εμφανώς φέρει συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης, επιλέγοντας μία αμφιλεγόμενη προσέγγιση, με το επιχειρηματικό αφήγημα των απαγωγέων των θέσεων εργασίας και των ονείρων μας.

Χωρίς καμία υπερβολή είναι πλέον γεγονός ότι οι συμφωνίες για τις αποσχίσεις τείνουν να ξεπεράσουν τις συμφωνίες για Επιχειρησιακές Συμβάσεις.

Συνάδελφοι

Η αλλαγή του επιχειρηματικού αφηγήματος και συλλογικού παραδείγματος είναι επιτακτική ανάγκη και για την Τράπεζα και για τους εργαζόμενους και για όλους μας.

Δεν φοβόμαστε να φωνάξουμε δυνατά, να απαιτήσουμε με θέσεις και προτάσεις, να διεκδικήσουμε δυναμικά για την αξιοπρέπεια , την ελπίδα και την προοπτική όλων μας.

Λύσεις πάντα υπάρχουν και εδώ είμαστε να τις στηρίξουμε Συλλογικά.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο