Ο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος και η συμμετοχή των εργαζόμενων στην πορεία της Τράπεζας είναι αναντικατάστατος

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Οι επαναλαμβανόμενες, βιαστικές και μονομερείς πρακτικές συρρίκνωσης, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο κυνήγι δεικτών κόστους, έχουν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι επαναλαμβανόμενες, βιαστικές και μονομερείς πρακτικές συρρίκνωσης, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο κυνήγι δεικτών κόστους, έχουν ήδη εξαντλήσει τα όριά τους.  Οποιαδήποτε μορφή και εάν λάβουν (κλείσιμο καταστημάτων, σχέδια απόσχισης), τελικά αναπαράγουν έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων. Η συρρίκνωση δεν είναι λύση και καταφανώς δεν δίνει προοπτική στην Τράπεζα και στους εργαζόμενους.

  • Αντί η Τράπεζα να επενδύει σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να παίξει υπεύθυνα το ρόλο της, να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη οικονομία και να  χρηματοδοτήσει την επερχόμενη ανάκαμψη, παραμένει προσδεμένη σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης.
  • Αντί να στηρίξει την προοπτική, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη διάχυση της γνώσης, εργαλειοποιεί την τεχνολογική εξέλιξη, ως άλλοθι για αμφιλεγόμενες εργασιακές πρακτικές.
  • Αντί για την υιοθέτηση πολιτικών ανακατεύθυνσης της τεχνολογικής αλλαγής, που θα δημιουργούν ευρύτερα θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, σπαταλά  πολύτιμες δυνάμεις και χρόνο για την απαξίωση του πολυτιμότερου κεφαλαίου της, των εργαζομένων της.

Παραγνωρίζει συνειδητά τις διαπιστωμένες, μόνιμες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρεί να τις καλύψει με συστηματικές υπερβάσεις ωραρίου, αναθέσεις έργων και εργολαβιών σε τρίτες εταιρείες.

Δε μπορεί, τη μία μέρα να κλείνει καταστήματα, την άλλη να επιδιώκει την πώληση κερδοφόρων υπηρεσιών αιχμής, την άλλη να ιδρύει θυγατρικές και να σχεδιάζει μεταφορές υπηρεσιών και εργαζομένων.

Τελικά ποιο είναι το σχέδιο και που οδηγούμαστε; Να μετατραπεί η Τράπεζα σε απρόσωπη ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία  έχοντας απωλέσει αφενός την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και της  κοινωνίας και αφετέρου τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να καταστεί ευάλωτη στην παρουσία  οποιαδήποτε τεχνολογικού γίγαντα;

Κανένα όραμα και κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί υλοποιηθεί, κανένας ζωντανός Οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, με τους εργαζόμενους του να πιστεύουν ότι το μέλλον δεν τους ανήκει.

Είτε δημιουργούμε από κοινού τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής όλων στο κάδρο της επόμενης μέρας, είτε η κάθε πλευρά  τραβά τον δρόμο της με ότι και εάν αυτό συνεπάγεται.

Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: οι μονομερείς κινήσεις και οι μεθοδεύσεις στη λογική της άκρατης συρρίκνωσης, που στοχεύουν να αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων και να φορτώσουν όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγούν νομοτελειακά σε συγκρούσεις, «τινάζοντας» στον αέρα το εργασιακό κλίμα.

Όσο είναι καιρός, είναι αναγκαίο και αμοιβαία επωφελές, να σταθμίσουμε το διακύβευμα και να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ευθύνη των ρόλων μας και τον θεσμικό μας ρόλο.

Η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη, είναι η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και ο  ουσιαστικός, ειλικρινής και γόνιμος θεσμικός διάλογος.

Ο ρόλος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι αναντικατάστατος για το παρόν και το μέλλον της Τράπεζας.

Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει μόνος και απροστάτευτος. Είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για τον Σ.Ε.Τ.Π.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Στέλιος Μουλακάκης                  Βάιος Νακος

Για τον Σ.Ε.Τ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Αδαμόπουλος          Γιάννης Αδαμος

Για τον Σ.Υ.Τ.Π.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Σταμάτης Κουτσοπαναγος          Δέσποινα Δαμιανιδου

Μοιραστείτε το άρθρο