Προγραμματισμός στον καιρό του κορωνοϊού

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μία πρωτοφανέρωτη πραγματικότητα για την οποία γνωρίζουμε λιγότερα από όσα υποθέτουμε. Κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στους.

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μία πρωτοφανέρωτη πραγματικότητα για την οποία γνωρίζουμε λιγότερα από όσα υποθέτουμε.

Κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και προσπαθούμε παρεμβαίνοντας ουσιαστικά, να διαμορφώσουμε αφενός συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της υγείας μας και αφετέρου μίας σχετικής κανονικότητας στο πλαίσιο μίας γενικής μη κανονικότητας.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει θέσεις και προτάσεις μας στους αρμοδίους από την πλευρά της Τράπεζας τόσο για την προστασία της υγείας μας όσο και για τις συνθήκες της εργασίας μας.

Διαμέσου μίας διαρκούς καθημερινής επικοινωνίας με τους συναδέλφους γίνεται καταγραφή των προβλημάτων, μικρών και μεγάλων, και άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για την επίλυσή τους.

Επιλύονται όλα; Επιλύονται πάντα με ορθό τρόπο και με κοινή λογική;

Ασφαλώς και όχι. Άλλα λύνονται, άλλα συνεχίζουν να μας ταλανίζουν, νέα ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και συνεχής αλλά και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια ακόμη και για τα αυτονόητα.

Συνάδελφοι,

Η εξυπηρέτηση των πελατών στα καταστήματα έχει πέσει στους ώμους λιγότερων συναδέλφων με αποτέλεσμα η σκληρή καθημερινή δουλεία σε συνδυασμό με την ανασφάλεια των επαφών, να επιφέρει πίεση, ένταση, άγχος, εκνευρισμό και συνακόλουθα αυξημένη σωματική και ψυχική κούραση. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι συνάδελφοι καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια με απροσδιόριστο προς το παρόν το τέλος της δοκιμασίας και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Τράπεζα – σήμερα και αύριο – και τα αρμόδια στελέχη της σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο.

Όλοι οι συνάδελφοι είτε στο Δίκτυο είτε στις Διευθύνσεις, με φιλότιμο, υπευθυνότητα και υπερβαίνοντας καθημερινά μικρά και μεγάλα εμπόδια, εργάζονται για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Τράπεζας, να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και να στηρίξουν την Οικονομία και την Κοινωνία.

Η απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας στηριζόμενη στην άοκνη συνεισφορά των συναδέλφων, θα πρέπει να αποτιμηθεί δεόντως στους σχεδιασμούς της Διοίκησης και στις όποιες μελλοντικές κινήσεις της.

Εντός του προαναφερόμενου πλαισίου προέκυψε και το ζήτημα του προγραμματισμού των ετήσιων κανονικών αδειών.

Κάθε χρόνο καλούμαστε να κάνουμε τον εν λόγω προγραμματισμό, στον οποίο θα πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά υπόψη οι λειτουργικές ανάγκες της Τράπεζας αλλά και τα αιτήματα των συναδέλφων.

Δεν διαφωνήσαμε και δεν διαφωνούμε με τον προγραμματισμό των αδειών υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται εφαρμόζοντας τις σχετικές Κλαδικές και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν διαφωνούμε με τον προγραμματισμό των αδειών και φέτος αλλά η εφαρμογή μίας διαδικασίας με όρους προηγούμενων ετών, ασφαλώς και δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Ο φετινός προγραμματισμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέραν της προαναφερόμενης και αυτονόητης εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων και τα παρακάτω δεδομένα:

– Αρκετοί συνάδελφοι στα καταστήματα και ιδίως στα μικρότερα, συνεχίζουν αδιάκοπα επί πέντε και πλέον εβδομάδες να στηρίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Καλούνται σήμερα να πάρουν κανονική άδεια ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι προϊστάμενοί τους προέβαλαν αδυναμία ένταξή τους στην ανακυκλούμενη εφεδρεία. Όπως εγγράφως έχουμε ζητήσει από τους αρμοδίους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της εφεδρείας για όλους τους συναδέλφους που συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα στα καταστήματα. Είναι ζήτημα αρχής και ηθικής τάξεως για εμάς αλλά κυρίως για την Τράπεζα.

– Πολλοί συνάδελφοι κάνοντας χρήση των αδειών ειδικού σκοπού ( γονείς, ευπαθείς ομάδες κτλ.) σύμφωνα με τις ΠΝΠ, λαμβάνουν και μέρος της κανονικής τους άδειας.

– Δεν γνωρίζουμε τον χρονικό ορίζοντα της δοκιμασίας.

– Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την επιστημονική εκτίμηση ότι μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα πανδημίας τους φθινοπωρινούς μήνες.

– Κυρίως όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης των συναδέλφων ιδίως στους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη εξίσωση, όμως σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί με όρους προηγούμενων ετών συνοδευόμενους από «διακριτικές» πιέσεις. Απαιτείται κατανόηση, συνεννόηση, συναίνεση και προφανώς ουσιαστικός διάλογος.

Από την πλευρά μας προτείνουμε:

– να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας της πρώτης φάσης του Προγραμματισμού αδειών μέχρι τις 30/9 ώστε να συμπεριληφθούν και οι καλοκαιρινοί μήνες. Με την κατάλληλη μέριμνα, να μπορούν να συνδυαστούν στο μέγιστο εφικτό βαθμό οι λειτουργικές ανάγκες τις Τράπεζας και οι ανάγκες πραγματικής και συνεχόμενης ημερολογιακά ξεκούρασης των συναδέλφων.

– Άμεση ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της εφεδρείας για όλους τους συναδέλφους που συνεχίζουν να εργάζονται στα καταστήματα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ότι στο τέλος της διαδικασίας κανείς συνάδελφος να μην είναι και νιώθει ουσιαστικά αδικημένος .

Ο ΣΕΤΑΠ δίνει καθημερινά το παρόν και πάντα δίπλα σε όλους τους συναδέλφους. Παρεμβαίνουμε για όλα τα μεγάλα ή μικρά θέματα που προκύπτουν και ενισχύουμε την αμφίδρομη επικοινωνία με του συναδέλφους.

Μοιραστείτε το άρθρο