Συνάντηση με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού στις 30/04

Συνάδελφοι, Πραγματοποιήθηκε Μ. Τρίτη (30/04),συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς. Στην συνάντηση αυτή.

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε Μ. Τρίτη (30/04),συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, που καταγράψαμε έπειτα από σειρά περιοδειών στο Δίκτυο και στις Κεντρικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Πολλά εξ αυτών των ζητημάτων, είχαν συμπεριληφθεί και στο πρώτο γραπτό υπόμνημα που είχαμε αποστείλει στη Διοίκηση, αναφορικά με τη λειτουργία του νέου τύπου Καταστήματος.

Η συζήτηση λοιπόν, δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει από τα όσα απίθανα συνεχίζουν να συμβαίνουν στα υποστελεχωμένα Καταστήματα και ιδίως στα New Branch Model, με τους συναδέλφους να τρέχουν πανικόβλητοι  πέρα δώθε και πάνω κάτω, να προλάβουν πελάτες και στόχους, κραδαίνοντας στο ένα χέρι τον φορητό υπολογιστή και στο άλλο το ποντίκι, από το αυτί να κρέμεται το μικρόφωνο τηλεφώνου και τους πελάτες να πιέζουν, να φωνάζουν και να απειλούν.

Τα πολυδιαφημισμένα σαλονάκια από χώροι υποδοχής, όπως προβλέπει επίσημα η χρήση τους, έχουν μετατραπεί σε χώρους πολύωρης εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για  την σωματική τους καταπόνηση και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επαναφέραμε για άλλη μια φορά, την πρότασή μας για περιφερειακή διάρθρωση των υποστηρικτικών Διευθύνσεων και ως πρώτο αυτονόητο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματος υποστελέχωσης, την επανατοποθέτηση στα καταστήματα της περιοχής τους, όλων των συναδέλφων που έχουν μετακινηθεί στην Αθήνα.

Στην συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κέρδη 1ου τριμήνου 2024, ύψους 233 εκ ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές επιδόσεις της Τράπεζας και την πρόθεση της Διοίκησης για απόδοση μερίσματος στους μετόχους ποσού 80 εκ.

Από πλευράς μας, επαναλάβαμε το αίτημα του ΣΕΤΑΠ για απόδοση δίκαιου «μερίσματος» και στους εργαζόμενους, που συμβάλλουν τα μέγιστα και εισπράττουν τα ελάχιστα. Είναι χαρακτηριστικό, πως η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η μοναδική από τις συστημικές, που δεν έχει προχωρήσει στην εμπροσθοβαρή καταβολή της τρίτης κατά σειρά αύξησης της Κλαδικής ΣΣΕ, ύψους 2,5% που προβλέπεται από 01.12.2024, καθώς και της καταβολής του επιδόματος πολυετείας, ύψους 1,85%, σε όλους τους εργαζόμενους.

Η απάντηση τους, αφορούσε στην απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει στην χορήγηση Bonus για το έτος 2023, τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απάντησαν και για τις πρόσφατες αυξήσεις με τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη πρακτική της οικειοθελούς παροχής (μαύρη τρύπα), στους Personal και στους SME του νομού Αττικής, καθώς όπως ισχυρίστηκαν κύριο στόχο τους αποτέλεσε η ανακοπή μετακινήσεων στελεχών στον ανταγωνισμό. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε ρόλο, είναι ίδιες ανά την επικράτεια και η ορθή προσέγγιση είναι επιδόματα ρόλων και όχι πριμ παραμονής.

Η κλιμακούμενη τάση φυγής, δεν θεραπεύεται με ευχές προς το προσωπικό και μαντζούνια, αλλά απαιτούνται ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις, πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στήριξη σε όλα τα επίπεδα του πολυτιμότερου κεφαλαίου της τράπεζας, των ανθρώπων της.

Τους υπενθυμίσαμε ότι πάγια και διαχρονική θέση και απαίτηση του ΣΕΤΑΠ αποτελεί η αύξηση των τακτικών μηνιαίων αποδοχών μέσω Συλλογικών Συμβάσεων προς όλους. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας, τον οποίο διεκδικούμε και νομικά, αποδίδονται αρχικά προς όλους και ακολούθως αναλογικά, σύμφωνα με τους ρόλους και το επίπεδο ευθύνης.

Έπειτα, εστιάσαμε στην καταστρατήγηση της συμφωνίας ΣΕΤΠ – Τράπεζας Πειραιώς και αποσχισθείσας PELD, όπως μας κατήγγειλαν οι εν λόγω συνάδελφοι, με την πλευρά της Τράπεζας να αρνείται την όποια από μέρους της ευθύνη. Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση τους, διότι η σύμβαση φέρει την υπογραφή και την σφραγίδα της Τράπεζας και την επικαλούνται σε όλες τις μέχρι σήμερα δικαστικές διαμάχες.

Ακολούθησε η καταγγελία, περί μη καταβολής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται επιβαρυμένη περιβαλλοντική ρύπανση και για τον λόγο αυτό άλλωστε, όλες οι υπόλοιπες Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή το καταβάλουν.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ενημέρωση μας για τις επικείμενες αλλαγές στην Αξιολόγηση, με κυριότερη εξ’ αυτών την 5βάθμια κλίμακα.

Συνάδελφοι,

Με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις, συνεχίζουμε δυναμικά και διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παν. Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο