Συνάντηση ΣΕΤΑΠ με Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/10 συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με Ανώτερα Στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/10 συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με Ανώτερα Στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μηνιαίων συναντήσεων μας.

Από πλευράς μας, εστιάσαμε καταρχήν στην παρατεταμένη σιγή ιχθύος της Διοίκησης, αναφορικά με το μπαράζ των δημοσιευμάτων για επικείμενες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο, που περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας και προμηνύουν έναν επερχόμενο εργασιακό ζόφο. Οι υπεύθυνοι της ΔΑΔ κατέγραψαν τη θέση μας και παρέπεμψαν στην επικείμενη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Τη Δευτέρα 09/10, ακολούθησε η ανοιχτή επιστολή του κ. Μεγάλου, η οποία διαπνέεται μεν από συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά δεν απαντά με σαφήνεια στα θεμελιώδους σημασίας ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων μας αναφορικά με τις επερχόμενες προκλήσεις, δύναται να συμβάλει δημιουργικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και στη συμπόρευση για το χτίσιμο της επόμενης ημέρας.

Τα επόμενα ζητήματα  που θέσαμε,  αφορούσαν:

–          Την  τρέχουσα διαδικασία εφαρμογής  του διευρυμένου ωραρίου:

  • Υπερτονίσαμε τη ξεκάθαρη θέση μας για πλήρη συμμόρφωση στο γράμμα και το πνεύμα της σχετικής Κλαδικής ρύθμισης διότι οποιαδήποτε σκόπιμη ή μη, παρέκκλιση και παρερμηνεία, οδηγεί νομοτελειακά σε απορρύθμιση.
  • Την αναγκαιότητα καταγραφής και αιτιολόγησης των διαπιστωμένων αναγκών των Κεντρικών Διευθύνσεων και των επιμέρους τμημάτων,
  • Τη γραπτή ενημέρωση όλων των συναδέλφων αφενός αναφορικά με τη διαδικασία και αφετέρου για την ένταξη τους στις βάρδιες της επιλογής τους.
  • Τις παρατηρούμενες στρεβλώσεις, οι οποίες προκύπτουν είτε λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης των αρμοδίων στελεχών είτε λόγω του «υπερβάλλοντος ζήλου τους». Υπήρξαν αναφορές συναδέλφων περί «παρότρυνσης» για αλλαγή Τμήματος ή Διεύθυνσης διότι επέλεξαν το κανονικό ωράριο του Κλάδου.
  • Την εφαρμογή του Κλαδικού Ωραρίου στα καταστήματα του Δικτύου και την διενέργεια των συναντήσεων και των σεμιναρίων εντός του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας, ειδάλλως θα πρέπει να καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση.

 

Η απάντηση της ΔΑΔ συνοψίζεται στη βούληση για απαρέγκλιτη εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στο σύνολο των Διευθύνσεων, χάριν διευκόλυνσης των συναδέλφων, όπως ειπώθηκε. Επικαλούμενοι ωστόσο, το μέγεθος του εγχειρήματος, μας ενημέρωσαν ότι έχει υλοποιηθεί στο 60% των Κεντρικών Υπηρεσιών. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του διευρυμένου ωραρίου προσδιορίστηκε για το τέλος του έτους, όταν και θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι συνάδελφοι. Αναφορικά με τις επισημάνσεις μας για τα διαπιστωμένα προσκόμματα στη μέχρι σήμερα διαδικασία, μας ζητήθηκε η άμεση ενημέρωσή τους για οποιαδήποτε πρόβλημά προκύπτει, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα.

Σχετικά με το ζήτημα που θέσαμε για τις συναντήσεις και τα σεμινάρια εκτός νόμιμου ωραρίου, απάντησαν πως θα το εξετάσουν και θα επανέλθουν στην επόμενη μηνιαία συνάντηση.

 

–          Την καθολική εφαρμογή της ισχύουσας πολιτικής για την καταβολή οδοιπορικών στους συναδέλφους.

 

Η καθολική εφαρμογή των οδοιπορικών, προσκρούει σε χιλιοειπωμένες αβάσιμες αιτιάσεις, όμως ο ουσιαστικός λόγος είναι το κόστος για την Τράπεζα. Η αδιαπραγμάτευτη στάση μας επί του θέματος, οδήγησε στη διαπίστωση περί αναγκαιότητας επανεξέτασης του και επανατοποθέτησης στην προοπτική της καθολικής εφαρμογής.

–          Την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους φύλακες.

Είναι σχεδόν έτοιμοι για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους φύλακες που δικαιώθηκαν από το ΣΕΠΕ, στην από κοινού προσφυγή τους με τον ΣΕΤΑΠ. Ενώ, οι της ΔΑΔ ανταποκρίθηκαν καταρχήν θετικά στο αίτημα για την καταβολή τους και στους υπόλοιπους δικαιούχους  συναδέλφους.

–          Την πρακτική ορισμένων περιφερειακών Διευθυντών,  αναφορικά με την τακτική  αποστολή αρχείων με την ατομική παραγωγικότητα των συναδέλφων. Εάν είναι γενική κατευθυντήρια γραμμή, την εκλαμβάνουμε  συγκεκαλυμμένη ατομική στοχοθεσία.  Εάν πρόκειται για πρωτοβουλίες μεμονωμένων στελεχών , ζητήσαμε να παρέμβουν και  να τους καταστήσουν σαφές, ότι η στοχοθεσία  τίθεται σε επίπεδο καταστήματος  και όχι στον κάθε συνάδελφο.

 

Η απάντηση ήταν  ότι σαφώς και  δεν υφίσταται θέμα ατομικών στόχων. Η στοχοθεσία δρομολογείται  σε επίπεδο καταστήματος  και  η παρατηρούμενη  αποστολή αρχείων από  ορισμένους Περιφερειακούς Διευθυντές,  αποδόθηκε στο ζήλο και τις ατομικές πρωτοβουλίες των εν λόγω στελεχών. Επιπρόσθετα, εξέφρασαν τη βούλησή τους να παρεμβαίνουν όταν τους ενημερώνουμε για τις συγκεκριμένες πρακτικές.

 

–          Την απόσυρση τυχόν επιμέρους χρονικών περιορισμών αναφορικά με την εξάντληση της κανονικής άδειας εντός του έτους.

Δεν προκύπτει από πουθενά ο αυθαίρετος αποκλεισμός του Δεκεμβρίου ως μήνα χορήγησης αδειών. Λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες και κατόπιν καλόπιστης  συνεννοήσεως, οι άδειες χορηγούνται αδιάλειπτα καθ’ όλη της διάρκεια τους έτους.

Ο ΣΕΤΑΠ παρεμβαίνει δυναμικά και ουσιαστικά, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, για όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων. Εστιάζουμε ταυτόχρονα και αλληλένδετα, τόσο στην επίλυση  των μεγάλων  εργασιακών ζητημάτων όπως ο Κανονισμός Εργασίας,  η διασφάλιση των θέσεων  εργασίας, το ωράριο, όσο και στη  βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας των συναδέλφων.

Μοιραστείτε το άρθρο