Συνάντηση ΣΕΤΑΠ με τον κ. Χ. Μεγάλου

Σας ενημερώνουμε ότι χθες, 19/7/2017, το Προεδρείο του ΣΕΤΑΠ συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, παρουσία.

Σας ενημερώνουμε ότι χθες, 19/7/2017, το Προεδρείο του ΣΕΤΑΠ συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, παρουσία του Ανώτερου Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Κωνσταντίνου Γεωργίου και του  επικεφαλής Νομικού Συμβούλου κ. Γεωργίου Λιακόπουλου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ, εστίασε  εξαρχής  στα μεγάλα  «ελλείμματα»  του υφιστάμενου πλαισίου εργασιακών σχέσεων  και υπερτόνισε αναλυτικά την  αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης  στο στρατηγικό σχεδιασμό της Διοίκησης, του πυλώνα των εργασιακών σχέσεων,  με κορωνίδα αφενός τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και αφετέρου την  ένταξη  όλων των συναδέλφων στον Κανονισμό Λειτουργίας της Τράπεζας  και την   καθολικής εφαρμογής του.

Στη συνέχεια, θέσαμε τα ανοιχτά θέματα, της αξιοκρατίας και της ισομεταχείρισης των συναδέλφων, της ένταξης όλων των συναδέλφων στο  Πρόγραμμα Εφάπαξ και  ζητήσαμε  την « ελεύθερη ανάκληση» της  αυθαίρετης  πολιτικής μεταφοράς επιδομάτων στον απύθμενο κουβά της οικειοθελούς παροχής.

Από την πλευρά του ο κ. Μεγάλου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του  κάνοντας αναφορά  στα πρώτα βήματά του ως εργαζόμενος στην ΑΤΕ , διανθίζοντας  τα λεγόμενά του   με θετικές επισημάνσεις  για  τους τότε συνεργάτες του αλλά και για την εγγραφή του στο  Σύλλογο Εργαζομένων ΑΤΕ.

Στη συνέχεια, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα, ανάλυσε  αξονικά την υφιστάμενη κατάσταση, τις ανοιχτές προκλήσεις και τη στρατηγική προσέγγιση  της Διοίκησης όπως αυτή αποτυπώθηκε στο στρατηγικό σχέδιο AGENDA 2020. Επισήμανε  ότι ο διαχωρισμός των πυλώνων στο πλαίσιο του προαναφερόμενου σχεδίου  είναι λειτουργικός και όχι οργανικός και άρα δεν συνεπάγεται  νομικό διαχωρισμό και μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που εργάζονται στο RBU. Αντιθέτως εκτιμά ότι με την παροχή κατάλληλων κινήτρων, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της Τράπεζας και την  εργασιακή εξέλιξη των εν λόγω συναδέλφων.

Αναφορικά με το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας, προέβαλε την αναγκαιότητα σφαιρικής ενημέρωσης επί του θέματος, τις επιφυλάξεις του πριν την αποσαφήνιση  των  οικονομικών και νομικών παραμέτρων, ώστε να ακολουθήσει η επανατοποθέτησή του.

Εξήρε την ποιότητα και την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων για το παρόν και το μέλλον της Τράπεζας. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας   αφορμή από την εκφρασμένη  πρόθεσή του,  να κινηθεί προς την κατεύθυνση της  εμπέδωσης  ενός κλίματος  αξιοκρατίας και της ισομεταχείρισης, εστιάσαμε στη θεσμική διάσταση των εργασιακών σχέσεων , η οποία το μόνο που απαιτεί  είναι  γόνιμο διάλογο, ειλικρινή  διαβούλευση,  εποικοδομητική συνδιαμόρφωση διαμέσου Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και οπωσδήποτε την απρόσκοπτη εφαρμογή  των ισχυόντων. ( ωράριο, κτλ)

Σχετικά  με το αίτημα  ένταξης στο ισχύον Πρόγραμμα Εφάπαξ της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι σχεδιάζεται η διαμόρφωση  ενός ενιαίου Προγράμματος, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει  όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.

Αποτιμούμε καταρχήν θετικά τα διαμειφθέντα στη συνάντησή μας, περιοριζόμενοι αποκλειστικά στο επίπεδο των εκφρασμένων  προθέσεων και επικεντρώνοντας στην αισιόδοξη θεώρηση τους, ως  πρώτο βήμα για τη συνδημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων, μίας γόνιμης διαλογικής σχέσης προς την κατεύθυνση  της  επίλυσης των προβλημάτων.

Σίγουρα όμως οι προκλήσεις είναι τεράστιες και είναι μπροστά μας. Σίγουρα δεν δύναται να τις αντιμετωπίσουμε ούτε με  τρίπτυχα ευχών ούτε με την εξ αποστάσεως παρατήρηση των τεκταινόμενων. Απαιτεί ξεκάθαρο σχέδιο  και την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Μοιραστείτε το άρθρο