ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΤΑΠ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Σας ενημερώνουμε ότι  στις 17/10/2019, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χ. Μεγάλου και.

Σας ενημερώνουμε ότι  στις 17/10/2019, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χ. Μεγάλου και με τη συμμετοχή του κ. Πουλόπουλου, του κ. Λιακόπουλου και της κας Τούντα.

Από την πλευρά μας,  με αφετηρία τη  προφανή διαπίστωσή ότι  παρά τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις της, η Διοίκηση δεν έχει απαντήσει   με σαφήνεια στα θεμελιώδους σημασίας ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία της Τράπεζας και άμεση αποσαφήνιση των σχεδίων  της αναφορικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης εστιάζοντας πρωτίστως στο ανοιχτό θέμα της μείωσης  των θέσεων εργασίας. Επισημάναμε ότι η συμπόρευση για το χτίσιμο της επόμενης ημέρας και η επίτευξη των κοινών στόχων, είναι εφικτή μόνο όταν  είναι εκ των προτέρων ξεκάθαροι και γνωστοί οι στόχοι και ασφαλώς δεν «στοχοποιούν»  τη συμμετοχή όλων μας.

Συνάμα, δηλώσαμε απερίφραστα ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η δημιουργία ενός  Κεντρικού Πυλώνα των εργασιακών σχέσεων, ο οποίος θα έχει ως θεμέλιο λίθο την ένταξη και εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας. Η επίκληση Αρχών, Αξιών, Κανόνων  και η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών, αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο  μόνο διαμέσου της  καθολικής εφαρμογής του ήδη   θεσπισμένου πλαισίου εργασιακών σχέσεων  και της  ενίσχυσης του,  στη βάση μια γόνιμης και δημιουργικής διαλογικής σχέσης με τους εργαζόμενους.

Ο κ. Μεγάλου, επισήμανε ότι η Τράπεζα, ξεπέρασε τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, δήλωσε ότι  σαφώς είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα    και εξέφρασε το συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Στο θέμα της ένταξης και εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας αναγνώρισε την αναγκαιότητα διεξοδικής ανταπόκρισής του στην  επίλυση του θέματος εντούτοις όμως   παρέπεμψε τη δρομολόγηση λύσεων σε ένα απροσδιόριστο χρονικά μέλλον. Πόσο χρόνο ή μάλλον πόσα χρόνια  απαιτεί άραγε,  η εφαρμογή Αρχών, Αξιών και Κανόνων;

Ακολούθως, ο κ. Πουλόπουλος, συνεπικούρησε  με τεχνοκρατική προσέγγιση, στην υποστήριξη των προαναφερόμενων θέσεων.  Όμως η αρχική  χαρακτηριστική ευγλωττία του,  μετατράπηκε  σε λακωνική τοποθέτηση όταν αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης. Περιορίστηκε στην αόριστη θέση ότι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και ότι εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινωθούν. Η άμεση αντίδρασή μας ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, οδήγησε σε αναδίπλωση από την πλευρά της Διοίκησης, δηλώντας ότι θα προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος , τόσο με τον ΣΕΤΑΠ όσο και με τους υπόλοιπους Συλλόγους.

Εκτιμούμε ότι το παρατεταμένο  κλίμα ανασφάλειας που επιμελώς διαχέεται στους εργαζόμενους και η  επιτηδευμένη μη αποσαφήνιση των σχεδίων της Διοίκησης, οδηγούν στη σκόπιμη δημιουργία συνθήκων έντονης πίεσης προς τους συναδέλφους.

Συνάδελφοι, με δεδομένη τη ξεκάθαρη θέση μας ότι διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας  και αναγνωρίζοντας ότι αφενός  αποτελεί κοινή θέση  όλων των Συλλόγων Εργαζομένων και αφετέρου ότι η εν λόγω πρόκληση υπερβαίνει τις επιμέρους Συλλογικότητες,  πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να συντονίσουμε τη  δράση μας και να συνδημιουργήσουμε  ένα αρραγές μέτωπο  για την κοινή και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σημαντικών  προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας

Ο ΣΕΤΑΠ αναλαμβάνει  τη σχετική πρωτοβουλία , πεπεισμένος ότι είναι πλέον καιρός,  να   συμβάλουμε όλοι μας,  γόνιμα και δημιουργικά στην ευόδωση της προσπάθειας, υπερβαίνοντας τις  αδιέξοδες περιχαρακώσεις μας.

Μοιραστείτε το άρθρο