Θέρος, Τρύγος.. και Μετασχηματισμός

Συνάδελφοι, Ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε με τις Εθνικές Εκλογές και ολοκληρώνεται με τις Αυτόδιοικητικές, ασφαλώς και επιδρά σε σχεδιασμούς.

Συνάδελφοι,

Ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε με τις Εθνικές Εκλογές και ολοκληρώνεται με τις Αυτόδιοικητικές, ασφαλώς και επιδρά σε σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα από την πλευρά της Διοίκησης της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό και στο μεσοδιάστημα της εν λόγω περιόδου, η Διοίκηση αναπροσαρμόζει τις επιμέρους τακτικές κινήσεις της χωρίς όμως να υπαναχωρεί από τις βασικές στρατηγικές επιλογές της.

Ξεδιπλώνει σταδιακά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, με ενέργειες που στην πρώτη εντύπωση μπορεί να φαίνονται αποσπασματικές αλλά κατά τη γνώμη μας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του σχεδίου της.

Συγκεκριμένα:

Δημιουργία Νέας Διεύθυνσης

Η Τράπεζα με μια λιτή ανακοίνωση προχώρησε στη δημιουργία μία νέας κεντρικής Διεύθυνσης Back Office. Ο προγραμματισμός της σίγουρα προϋπήρχε αλλά αναγκάστηκαν υπό την πίεση των γεγονότων, να την τρέξουν εσπευσμένα ως απάντηση στην αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας αναφορικά με την τοποθέτηση των συναδέλφων που είχαν θέσει σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας.

Κι ενώ οι πρώτες 56 τοποθετήσεις έγιναν μέσω του workable, ακολούθησε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλές εξηγήσεις, η τοποθέτηση επιπλέον 140 συναδέλφων. Σε δεύτερο χρόνο (!) εμφανίστηκαν και τα αντικείμενα των εργασιών τους και προχώρησαν στη μετονομασία της Διεύθυνσης σε Branch Network Support, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική σπουδή τους.

Ως ΣΕΤΑΠ στο πρώτο στάδιο είχαμε προτείνει την περιφερειακή διάρθρωση του back office και την τοποθέτηση των συναδέλφων στα HUB του νομού για την υποστήριξη των καταστημάτων του νομού και της περιφέρειας. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή, παρότι ήταν και λειτουργική και παρείχε πρόσθετη εργασιακή ασφάλεια.

Εκ των πραγμάτων, η νέα Διεύθυνση δεν είναι ψυγείο και προφανώς φέρεται σε πρώτη φάση να εξυπηρετεί ως ένα βαθμό το νέο επιχειρησιακό πλάνο. Εντούτοις από τον τρόπο διάρθρωσής της, από τη φύση των αντικειμένων ως υποστηρικτικά, όπως και από την προηγούμενη εμπειρία μας, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για την εξέλιξή της στο χρόνο. Οι διαβεβαιώσεις των Διοικούντων για την απρόσκοπτη συνέχεια στη λειτουργία της Διεύθυνσης συνεκτιμώνται στο βαθμό που πρέπει και θα επιβεβαιωθούν ή όχι από τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν. Τυχόν απόπειρα υπερστελέχωσης της νέας Διεύθυνσης, με αθρόες μετακινήσεις συναδέλφων σε δεύτερο χρόνο, δεν δικαιολογούνται και θα μας βρουν απέναντι.

E- learning & Πιστοποίηση

Εντός του θέρους και στην αρχή των διακοπών αδείας, με ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και χωρίς πολλές επεξηγήσεις, οι συνάδελφοι του Δικτύου καλούνται εσπευσμένα να ολοκληρώσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μία συνακόλουθη πιστοποίηση. Το βασικό ερώτημα των συναδέλφων δεν εστιάζει τόσο στο χρόνο αλλά κυρίως στη σκοπιμότητα και τη χρηστικότητα της ταχύρρυθμης διαδικασίας. Στο ερώτημα αναφορικά με τις πιθανές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, έρχονται και αθροίζονται καθημερινά πληθώρα νέων εύλογων ερωτημάτων που ταλανίζουν τους συναδέλφους.

Επιχειρώντας να αποσαφηνίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα απευθυνθήκαμε στη ΔΑΔ και οι σχετικές απαντήσεις που λάβαμε είναι ότι:

  • Αφορά όλους όσους συμμετείχαν και στο 1ο μέρος.
  • Ο χρόνος αποστολής τεχνικά δεν μπορούσε να είναι ο ίδιος και διαδικαστικά είναι μία συνήθης πρακτική.
  • Η όποια διαφοροποίηση στα αντικείμενα έγκειται στο εργασιακό και γνωστικό πεδίο του κάθε συναδέλφου σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί θα εξετάσουν τη δυνατότητα δεύτερης προσπάθειας για πιστοποίηση.
  • Για τη συμμετοχή των συναδέλφων που θα βρίσκονται σε άδεια θα βγάλουν ανακοίνωση σχετικά με τη ρύθμιση του χρονικού ορίου.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μία πιστοποίηση ασφαλώς και δεν μπορεί ούτε πρέπει να καθορίζουν το εργασιακό μέλλον μας. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει παρακολουθήσει αρκετά και έχουν λάβει και αρκετές πιστοποιήσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συνεκτιμηθεί επαρκώς στην  εργασιακή εξέλιξή τους.

Εκτιμούμε ότι το εν λόγω, σαφώς και εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρούμενου μετασχηματισμού των καταστημάτων. Η παρέμβασή μας εστιάζει στην αποτροπή οποιασδήποτε τυχόν απόπειρας μεταγενέστερης εργαλειοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην ενδεχόμενη άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση της εθελουσίας.

Συνάδελφοι,

Κανένας μετασχηματισμός δεν μπορεί να προχωρήσει πατώντας πάνω στις ανασφάλειες των εργαζομένων. Καμία αλλαγή δεν ευδοκιμεί χωρίς την συνδρομή μας.

Όπως επανειλημμένως έχουμε δηλώσει, δεν είμαστε φοβικοί απέναντι σε αλλαγές. Αυτό που επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας είναι να είμαστε όλοι οι συνάδελφοι πάνω στο κύμα των αλλαγών και στο κάδρο της επόμενης μέρας.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο