Μετασχηματισμός για ποιον και για ποιους

Συνάδελφοι, Όπως έχουμε υπερτονίσει εδώ και αρκετό καιρό, ο τραπεζικός κλάδος ευρύτερα, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα, βρίσκονται στην.

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε υπερτονίσει εδώ και αρκετό καιρό, ο τραπεζικός κλάδος ευρύτερα, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Το 2022 παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση των κερδών τους και η προοπτική για το 2023 δείχνει ακόμη πιο ευοίωνη.

Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και όπως έχουμε εγκαίρως επισημάνει, το προηγούμενο αφήγημα της συρρίκνωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί παρά μόνο ως αντιαναπτυξιακή ιδεοληπτική εμμονή.

Η απεγνωσμένη αναζήτηση ευκαιριακών κερδών διαμέσου άκρατων περικοπών και διαρκούς συρρίκνωσης έχουν εξαντλήσει την όποια αμφιλεγόμενη χρηστικότητά τους και αποτελούν πλέον τροχοπέδη προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης ανάπτυξης της τράπεζας.

Είναι η ώρα για αλλαγή αφηγήματος και αναπροσαρμογής των επιχειρηματικών σχεδίων.

Το όραμα και η στρατηγική που έρχεται να εξυπηρετήσει ο επιχειρούμενος εταιρικός μετασχηματισμός, δεν μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν πάνω σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές.

Κανένας μετασχηματισμός δεν μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εάν:

το όραμα και η στρατηγική του δεν θέτουν με ενσυναίσθηση τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους, αγκαλιάζοντας τους εργαζόμενους τους  πελάτες και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, συνεισφέροντας σε μία ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη.

ο φόβος και η ανασφάλεια δεν δώσουν τη θέση τους στην ενεργή συμμετοχή όλων και στην κοινή πίστη για ένα κοινό παρόν και μέλλον.

– οι εργαζόμενοι δεν εκλαμβάνονται ως ανεκτίμητο κεφάλαιο και όχι ως αναλώσιμοι.

Η Διοίκηση προχωρά στον μετασχηματισμό χωρίς όμως να έχει αποσαφηνίσει ακόμη βασικές πτυχές του και συνακόλουθα χωρίς να έχει καταστήσει κτήμα των εργαζομένων τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Η πρωτοβουλία της Διοίκησης εμπεδώνεται στη ατομική και συλλογική σκέψη ως εργασιακός μπαμπούλας παρά ως προοπτική.

Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, το οποίο θα βρίσκει συνέχεια μπροστά της.

Παρότι στις πρόσφατες επαφές με στελέχη τις τράπεζας, διακρίνονται ψήγματα αναστοχασμού εντούτοις μέχρι και σήμερα η γραμμή και η πρακτική τους παραμένει εστιασμένοι σε προηγούμενο στερεότυπα.

Ο μετασχηματισμός έχει ξεκινήσει εν μέσω θέρους – προφανώς συνεκτιμούν ότι η εν λόγω περίοδος  προσφέρεται για ποικίλους λόγους – και θα ξεδιπλώνεται σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα αποτιμώντας τον αντίκτυπο της κάθε φάσης σε όλα τα επίπεδα.

Εντός του προαναφερόμενου πλαισίου, προέκυψαν εσχάτως:

  • μετακινήσεις από το Δίκτυο στην Δ/νση BackOffice
  • ανάθεση εκπαιδευτικών σεμιναρίων,
  • αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργιάς των Κατ/των
  • πρόσκληση για αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει.

Ο ΣΕΤΑΠ , είναι ο μόνος Σύλλογος που έχει αναδείξει και παλέψει επίμονα το ζήτημα της εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας (π.χ. Επιδόματα Θέσης και Ευθύνης), όταν άλλοι τηρούσαν σιγή ιχθύος και βρισκόμαστε σε δικαστική διαμάχη με την Διοίκηση έπειτα από συλλογική προσφυγή μας.

Για εμάς ο Κανονισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων, και πραγματικά το Σύνταγμα της Τράπεζας.

H όποια fast track διαδικασία, θέτει τους εμπνευστές και συμμετέχοντες ενώπιον σοβαρών ευθυνών. Η σοβαρότητα και η ευρύτητα του θέματος απαιτεί πρόσθετη εγρήγορση και θα επανέλθουμε επί του θέματος.

Συνάδεφλοι,

Μεγάλα και καθοριστικά για το μέλλον μας θέματα τρέχουν και δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να εξελιχθούν για εμάς, χωρίς εμάς.

Δεν θέλουμε να βρεθούμε προ «εθελούσιων» αδιεξόδων και πιέσεων, αλλά να πάμε σε νέα εποχή, μακριά από υφιστάμενες παθογένειες, που στο κάδρο της να είμαστε όλοι μας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο