Κανονισμός και όχι “κανονισμένοι”

Συνάδελφοι, Ο ΣΕΤΑΠ, από την αρχή της συνδικαλιστικής δράσης του στο χώρο της Τράπεζας, έχει θέσει ως κεντρική στρατηγική επιλογή.

Συνάδελφοι,

Ο ΣΕΤΑΠ, από την αρχή της συνδικαλιστικής δράσης του στο χώρο της Τράπεζας, έχει θέσει ως κεντρική στρατηγική επιλογή του, την ένταξη των συναδέλφων στον Κανονισμό Εργασίας και τη συνακόλουθη εφαρμογή του. Όπως επανειλημμένως και διαχρονικά έχουμε τονίσει, ο Κανονισμός είναι το Σύνταγμα της Τράπεζας, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των εργασιακών σχέσεων και οι ρυθμίσεις του διέπουν όλο το φάσμα των επιμέρους πτυχών τους.

Συνάμα είναι ξεκάθαρο, ότι ο Κανονισμός Εργασίας, αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Αδιαμφισβήτητα, η διαμόρφωση ενός «ευνομούμενου» εργασιακού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση μίας εταιρικής κουλτούρας με αξίες, αρχές και κανόνες, έχει ως προαπαιτούμενο την ένταξη των συναδέλφων και την εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας.

Η Τράπεζά μας διαθέτει Κανονισμό Εργασίας, όπως και όλες οι υφιστάμενες συστημικές Τράπεζες. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι παρότι έχει ισχύ νόμου, είναι η μόνη Τράπεζα, η οποία μέχρι και σήμερα, έχει αρνηθεί παρανόμως και πεισματικά το δικαίωμα στην ένταξη σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων και έχει καταστρατηγήσει διαχρονικά και συστηματικά την εφαρμογή του για όλους μας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Διοίκηση κώφευε συστηματικά στις συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες μας, διότι η στρατηγική επιλογή της ήταν να διαμορφώσει σταδιακά ένα πλέγμα μονομερών ρυθμιστικών πλαισίων για κάθε επιμέρους πτυχή των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας τις υφιστάμενες κανονιστικές ρυθμίσεις και επιβάλλοντας τους κανόνες, που η ίδια διακαώς επιθυμούσε ώστε να ορίζει κατά το δοκούν το μέλλον μας.

Αναφέρουμε τον Κώδικα Δεοντολογίας, την επιτροπή Δεοντολογίας, το JFM και μία σειρά αντίστοιχων μονομερών ενεργειών με τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα και σαφώς την ίδια στόχευση:

Τη μονομερή επιβολή του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος ενδεδυμένο με αρχές και αξίες σε επίπεδο φιλοσοφίας, οι οποίες όμως αποτελούν πάντα ζητούμενο, όταν έρχεται η ώρα της πρακτικής εφαρμογής τους.

Συνάδελφοι,

Όλα τα προηγούμενα χρόνια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ο Κανονισμός Εργασίας, κάποιοι οικειοθελώς σιωπούσαν, είτε συναινώντας, είτε αδιαφορώντας. Αντί να συνδράμουν ώστε όλοι μαζί, συνειδητά, μεθοδικά και δυναμικά, να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον στο επίπεδο που αξίζουμε ως εργαζόμενοι, μετατόπιζαν ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ο Κανονισμός, στη σφαίρα είτε του προδιαγεγραμμένου, είτε του τυχαίου.

Σήμερα, που η Διοίκηση άνοιξε θέμα Κανονισμού εν μέσω μετασχηματισμού, ανακαλύπτουν αίφνης τη σπουδαιότητά του. Άραγε πόσο έτοιμοι είναι να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτοί που τόσα χρόνια συνειδητά το σκέπαζαν κάτω από το χαλί εμμένοντας κυνικά στον ατελέσφορο δήθεν ρεαλισμό της ακινησίας ή αυτοπεριοριζόμενοι στον αστερισμό των χαμηλών προσδοκιών.

Ως ΣΕΤΑΠ εστιάζουμε έγκαιρα στα μεγάλα και σημαντικά και οι εξελίξεις δικαιώνουν τη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, για το θέμα του Κανονισμού Εργασίας, ο ΣΕΤΑΠ προσέφυγε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, όπου η απόφαση του ΣΕΠΕ δικαίωσε πλήρως τις θέσεις μας και στη συνέχεια προσέφυγε με 35 ομαδικές δικαστικές αγωγές, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Η δικαστική εκκρεμότητα σε συνδυασμό με το σημαντικό αριθμό θετικών αποφάσεων, προκαλεί δράσεις και αντιδράσεις  σε όλα τα επίπεδα.

Η στρατηγική στόχευση μας για την ένταξη και εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας, αφορά όλους τους συναδέλφους.

Πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε, ότι απαιτεί συμπόρευση και συνέργειες με όλους τους Συλλόγους Εργαζομένων του χώρου και κυρίαρχα με την Ομοσπονδία μας. Για εμάς αποτελεί πεδίο σύγκλισης όλων εκείνων των δυνάμεων που στοχεύουν πραγματικά στην προοπτική ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα διέπεται από αρχές, αξίες και κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Ομοσπονδίας μας πρέπει να είναι καθοριστικός και το έχουμε υπερτονίσει αμφότερα και στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ και στην Τράπεζα.

Είναι κυρίαρχο ζήτημα για το παρόν και το μέλλον μας και δεν χωρούν κοντόφθαλμες περιχαρακώσεις αλλά απαιτείται η μέγιστη προσπάθεια όλων μας.

 

Υ.Γ. Διαβάστε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, αναφορικά με το θέμα του Κανονισμού Εργασίας.

Ένταξη στον κανονισμό εργασίας και εφαρμογή αυτού (22-12-2017)

Ξεκίνησε η εκδίκαση των αγωγών του ΣΕΤΑΠ κατά της Τράπεζας Πειραιώς, για την ένταξη στον Οργανισμό Προσωπικού (11-02-2019)

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 

Παναγιώτης Αδαμόπουλος Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο