Το παιχνίδι του ΑΣΣΟΥ

Συνάδελφοι, Πριν λίγα  χρόνια θεσπίστηκε με τυμπανοκρουσίες και διαμέσου Επιχειρησιακής Σύμβασης, το νέο Σύστημα Αξιολόγησης, στο οποίο δόθηκε ο μεγαλοπρεπείς.

Συνάδελφοι,

Πριν λίγα  χρόνια θεσπίστηκε με τυμπανοκρουσίες και διαμέσου Επιχειρησιακής Σύμβασης, το νέο Σύστημα Αξιολόγησης, στο οποίο δόθηκε ο μεγαλοπρεπείς τίτλος του Become and Achieve.

Στα σχετικά κείμενα και στις  ανακοινώσεις της, η Διοίκηση διαμήνυε ότι εμπεριέχει  και εκφράζει τις  αρχές της και  τη νέα εταιρική κουλτούρα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της τεκμηριωμένης κρίσης. Επρόκειτο για το  νέο όραμά της, με προτεραιότητα στην ανάδειξη των νέων εταιρικών αξιών και της ανοιχτής προοπτικής για όλους.

Μάλιστα προέβαλαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ως εχέγγυα της απρόσκοπτης θεσμικής διασφάλισης, της συστηματικής και αμφίδρομης επικοινωνίας και  υποστήριξης.

Όμως τα ωραία οράματα  και οι μεγαλόπνοες εταιρικές αξίες   όμορφα καίγονται στο βωμό της συρρίκνωσης.  

Πριν καν εμπεδώσουμε το όραμα, τις αρχές και τις αξίες του, ήρθε η «κλιματική» αλλαγή και  βιώσαμε τη σαρωτική έλευση   του Άσσου στις Αξιολογήσεις.

Μία καταιγίδα του Άσσου, η οποία δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως  άθροισμα σκοπιμοτήτων και  μεθοδεύσεων.

Ακολούθησε η απαξίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών  είτε με τη μη τήρησή τους είτε με την στρεβλή εφαρμογή τους είτε και με τα δύο μαζί.  Η επιτροπή ενστάσεων αποτελεί την κορύφωση μίας προεπιλεγμένης πορείας  απαξίωσης  θεσμών και διαδικασιών. Ενστάσεις που απορρίπτονται  σωρηδόν και αναιτιολόγητα, ενστάσεις που γίνονται δεκτές για να απορριφθούν μετά από λίγες μέρες με καθοδηγούμενη  αλλά μη  θεσμικά προβλεπόμενη  επαναξιολόγηση.

Εάν δεν είχε αντίκτυπο στην δουλεία μας, θα ήταν σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα,  η Διοίκηση προχώρησε ακόμη παραπέρα και έφτασε  στην απόλυτη εργαλειοποίηση του Συστήματος Αξιολόγησης ως μέσου άσκησης  ψυχολογικής  βίας   σε συναδέλφους  και αφόρητης  πίεσης για την  «εθελούσια» έξοδο τους από την Τράπεζα.   

Παραβλέπουν ότι το ίδιο το σύστημά τους  προσβλέπει στη βελτίωση των συναδέλφων στην περίπτωση χαμηλής αξιολόγησης και η σχετική  παραπομπή στον Κανονισμό Εργασίας,   προβλέπει την στασιμότητα τους στην υπηρεσιακή εξέλιξη  σε περίπτωση συνεχόμενης χαμηλής  αξιολόγησης.  

Μεθοδευμένα και κατ’ επανάληψη, καλούν  συναδέλφους στην Αμερικής 4 και προχωρούν σε απαράδεκτες απόπειρες εκφοβισμού τους, ασύμβατες με αρχές, αξίες, Επιχειρησιακές Συμβάσεις, Κανονισμό Εργασίας,  κυρωμένες Διεθνείς Συμβάσεις και νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.

Για τη στήριξη των πρακτικών τους, έχουν προστρέξει και σε μίσθωση υπηρεσιών πρώην  στελέχους όμορου χώρου,  με φήμη αντάξια της τωρινής συνεισφοράς της.

Συνάδελφοι,

Ο όρος βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας αναφέρεται σε μία σειρά από απαράδεκτες μορφές συμπεριφοράς και πρακτικές ή απειλές αυτών είτε εκδηλώνονται μεμονομένα είτε   κατ’ επανάληψη, που αποσκοπούν , οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βλάβη.

Οι εν λόγω πρακτικές τις ΔΑΔ  εμπίπτουν απόλυτα στον προαναφερόμενο ορισμό. Είναι απαράδεκτες, αντεργατικές και  ασύμβατες με συνταγματικές αρχές και αξίες, με την αξιοπρέπειά και τα  θεσπισμένα δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα, έχουν αρνητικές συνέπειες στο  μέλλον της Πειραιώς, στην οργάνωση της εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις, στη φήμη της τράπεζας και στην παραγωγικότητά της.

Καλούμε τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού να εγκαταλείψουν άμεσα την αντεργατική απαράδεκτη τακτική τους και να συμμορφωθούν με το γράμμα και το πνεύμα των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, του Κανονισμού Εργασίας, των αρχών, των αξιών και των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε και θα προβούμε σε όλες τις δέουσες  συνδικαλιστικές, πολιτικές και νομικές παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Αδαμόπουλος               Γιάννης Αδάμος

Μοιραστείτε το άρθρο